Toszkán gesztenyés lepény

Gasztro

Toszkán gesztenyés lepény

Gesztenyelisztből, tojás és cukor nélkül készül ez a meglepő ízvilágú sütemény. Az eredeti toszkán változatban csak fenyőmag vagy dió szerepel, de bármilyen olajos maggal elkészíthetjük. A rozmaring és az olívaolaj karaktere kellemesen simul az ősz ízeibe, a gesztenye kissé füstös zamatába. A szaftos mazsola és a ropogós magok a legfinomabb ízélményt nyújtják.

Hozzávalók

  • 8 dkg mazsola
  • fél dl fehérbor
  • 25 dkg gesztenyeliszt
  • 3,3 dl víz
  • 1 kiskanál só
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 10 dkg olajos mag: mandula, dió, fenyőmag, tökmag
  • 1 ágacska rozmaring

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

A mazsolát néhány órára a fehérborba áztatjuk, hogy szépen kigömbölyödjenek. A gesztenyelisztet apránként a kimért vízhez keverjük. Hozzáadjuk a sót, az olívaolajat és jó alaposan eldolgozzuk. Beletesszük a leszűrt mazsolaszemeket, az olajos mag nagy részét, egy keveset félreteszünk belőle, amit majd a tetejére szórunk. Egy kiskanálnyi egészen finomra vágott friss rozmaringlevéllel ízesítjük, majd egy kb. 25 cm átmérőjű, olajjal kikent formába öntjük. Rászórjuk a félretett magokat, és előmelegített sütőben 180 fokon 20-23 perc alatt megsütjük.

A felülete sütés közben fényes, sima lesz, de ahogy hűl, úgy jelennek meg rajta a kiszáradt, szikes talajhoz hasonló repedések.

Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho

Ajánljuk még:

Nincsen diós mákos nélkül! – Bejglitörténelem az ünnepekre

Ahány ház, annyi recept. Ahány íz, annyi történet. Ahány karácsony, annyi bejgli. De honnan ered a sztársütemény? Minek köszönheti népszerűségét? A bejgli még a karácsonyi kalácsot is lesöpörte az első helyről, mai napig őrzi királyi pozícióját az ünnepi desszertek között.