A klasszikus olasz tésztaféle, a tortellini Emilia Romagna régióból, Modena városából származik.
A legenda szerint Vénusz köldökének formája ihlette.
Az első feljegyzések erről a darált hússal töltött, gyűrű alakú tésztáról 1112-ből származnak. Az első receptet a tizennegyedik században írták.
Igazi maradékmentő fogás: a tortellinit úgy találták ki, hogy először a maradékokat felhasználva elkészítették a tölteléket, amelyet aztán tésztába bugyoláltak. Modenában a töltelék darált sertéshúsból, mortadellából, prosciuttóból, parmezánból, kolbászból, szerecsendióból, tojásból és kenyérmorzsából készül, de Olaszország-szerte végtelen sokféle változat létezik.
Hozzávalók
- 3 db tojás
- 30 dkg liszt
- 1 csipet só
A töltelékhez:
- 15 dkg pecorino
- 1 db tojás
- 2-3 szelet sonka
- friss bazsalikom
Az összeállításhoz:
- 2 dkg vaj
- 3 dl zsíros tejszín
- friss bazsalikom
- só
Elkészítés
A tésztához a három tojást összegyúrjuk a liszttel és a sóval. Alaposan kidolgozzuk, majd egy zacskóba rakjuk, és szobahőmérsékleten pihentetjük legalább egy órát.

Ezután a tésztát vékonyra kinyújtjuk, majd négyzetekre vágjuk. A töltelékhez a sajtot lereszeljük, majd elkeverjük egy kisebb tojással és a felaprított sonkával. Egy kevés friss bazsalikomot is adunk hozzá.

Mindegyik tésztadarab közepére teszünk egy kiskanálnyi adagot a töltelékből. Ezután háromszög formára összehajtjuk, a széleket lenyomkodjuk. Magunk elé helyezzük a háromszöget úgy, hogy a legnagyobb csúcsa felénk nézzen. Ezt a csúcsot felhajtjuk, majd a kezünkbe véve a mutatóujjunkra ráhajtjuk a két szélső tésztarészt.

Összenyomkodjuk, hogy ne nyíljon szét. Így járunk el az összes darabbal, majd sós vízben vagy húslevesben 4-5 perc alatt készre főzzük.
Közben egy serpenyőben vajat olvasztunk, hozzáadjuk a tejszínt. Sózzuk, bazsalikommal ízesítjük, és beforraljuk. Ebbe a mártásba szűrjük át a kifőtt tortelliniket. Megszórjuk reszelt sajttal, és azonnal tálaljuk.
A recept megjelenését a Tognana támogatta.
Ajánljuk még: