Gasztro

Tortellini pecorinóval és sonkával

Borbás Marcsi receptje

A klasszikus olasz tésztaféle, a tortellini Emilia Romagna régióból, Modena városából származik.

A legenda szerint Vénusz köldökének formája ihlette.

Az első feljegyzések erről a darált hússal töltött, gyűrű alakú tésztáról 1112-ből származnak. Az első receptet a tizennegyedik században írták.

Igazi maradékmentő fogás: a tortellinit úgy találták ki, hogy először a maradékokat felhasználva elkészítették a tölteléket, amelyet aztán tésztába bugyoláltak. Modenában a töltelék darált sertéshúsból, mortadellából, prosciuttóból, parmezánból, kolbászból, szerecsendióból, tojásból és kenyérmorzsából készül, de Olaszország-szerte végtelen sokféle változat létezik.

Hozzávalók

  • 3 db tojás
  • 30 dkg liszt
  • 1 csipet só

A töltelékhez:

  • 15 dkg pecorino
  • 1 db tojás
  • 2-3 szelet sonka
  • friss bazsalikom

Az összeállításhoz:

  • 2 dkg vaj
  • 3 dl zsíros tejszín
  • friss bazsalikom

Elkészítés 

A tésztához a három tojást összegyúrjuk a liszttel és a sóval. Alaposan kidolgozzuk, majd egy zacskóba rakjuk, és szobahőmérsékleten pihentetjük legalább egy órát.

 

Ezután a tésztát vékonyra kinyújtjuk, majd négyzetekre vágjuk. A töltelékhez a sajtot lereszeljük, majd elkeverjük egy kisebb tojással és a felaprított sonkával. Egy kevés friss bazsalikomot is adunk hozzá.

 

Mindegyik tésztadarab közepére teszünk egy kiskanálnyi adagot a töltelékből. Ezután háromszög formára összehajtjuk, a széleket lenyomkodjuk. Magunk elé helyezzük a háromszöget úgy, hogy a legnagyobb csúcsa felénk nézzen. Ezt a csúcsot felhajtjuk, majd a kezünkbe véve a mutatóujjunkra ráhajtjuk a két szélső tésztarészt. 

 

Összenyomkodjuk, hogy ne nyíljon szét. Így járunk el az összes darabbal, majd sós vízben vagy húslevesben 4-5 perc alatt készre főzzük. 

Közben egy serpenyőben vajat olvasztunk, hozzáadjuk a tejszínt. Sózzuk, bazsalikommal ízesítjük, és beforraljuk. Ebbe a mártásba szűrjük át a kifőtt tortelliniket. Megszórjuk reszelt sajttal, és azonnal tálaljuk.

A recept megjelenését a Tognana támogatta.

Ajánljuk még:

Sütőtökös töltött sütemény

Színek játéka, amíg még van sütőtök, és már van zsenge csalán a kert végében. Zöld süteményeket nem csak karácsonykor süthetünk, hiszen a fenyők után már a tavaszt idézik nekünk! A rafinált fűszerezés egész extra összhangot teremt, élvezzük csak ki, ahogy az ősz és a tavasz találkozik a nyelvünkön!