Hozzávalók
- 6-7 db paradicsom
- 20 dkg darált marhahús
- 15 dkg rizs
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- friss bazsalikom
- 1 szál újhagyma
- só, bors, őrölt piros paprika
Elkészítés
A vöröshagymát apróra vágjuk és megdinszteljük. Amikor már szép üveges, hozzáadjuk a marhahúst, pár perc alatt átsütjük, majd kicsit pároljuk. Közben megfőzzük a rizst. Ha minden elkészült, akkor összeállítjuk a tölteléket: összekeverjük a húst a főtt rizzsel, majd fűszerezzük két gerezd összenyomott fokhagymával, és megsózzuk az egészet. Adjunk hozzá friss, nem túl apróra vágott bazsalikomleveleket is, illetve őrölt borsot és egy csipetnyi fűszerpaprikát.
Ezután előkészítjük a paradicsomokat is. Nagyjából a harmadrészüknél, mint egy sapkát, a tetejüket levágjuk, és kanállal kivájjuk a belsejüket. Megtöltjük a marhahúsos töltelékkel, majd mindegyikre visszahelyezzük a „tetőt”, melyen a szárat is rajta hagyhatjuk.
Az újhagymát közben szálakra szedjük, sós vízzel leforrázzuk. Ezekből a szálakból megkötözzük a paradicsomokat, hogy a hagymaszál összefogja az egész zöldséget a tetővel együtt. Ezután a megtöltött paradicsomokat tepsibe tesszük, pici olívaolajjal meglocsoljuk, és 190° C-on 15-20 perc alatt megsütjük. Friss bazsalikommal díszítve tálaljuk.
Ajánljuk még: