Az alaphoz:
- 1 ek sertészsír
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 1 ek fűszerpaprika
- 50 dkg fermentált aprókáposzta
- 30 dkg kovászolt káposzta
- szalonnabőrke
A töltelékhez:
- 80 dkg darált mangalicacomb- és lapocka vegyesen
- 15 dkg füstölt szalonna
- 15 dkg kolbászhús
- 1 ek sertészsír
- só, bors
- 1 kk őrölt kömény
- 2 tojássárgája
A rizshez:
- 1 ek sertészsír
- 15 dkg rizottórizs
- 5 dl húsleves
- só
Az összeállításhoz:
- kovászolt káposztalevelek
A tálaláshoz:
- lecsepegtetett tejföl
- hagymacsíra
- ropogós kolbászmorzsa
- savanyított medvehagymatermés
A vöröshagymát finomra felvágjuk, majd a sertészsíron megdinszteljük. Hozzáadjuk a felaprított fokhagymát, majd rövid idő múlva a fűszerpaprikát. Ezután jöhet rá a fermentált káposzta és a szalonnabőrke, és közben felöntjük egy kevés káposztalével is. Így pároljuk az egészet addig, míg elkészítjük a tölteléket.
A töltelékhez a húsokat ledaráljuk, a füstölt szalonnát pedig apró kockákra vágjuk. A friss kolbászt is felaprítjuk. Ezeket aztán jól összegyúrjuk, és ízesítjük sóval, borssal és őrölt köménnyel. Végül két tojássárgáját is adunk hozzá. A friss kolbászból egy maroknyit tegyünk félre a tálaláshoz.
A rizst egy kevés sertészsíron átpirítjuk, majd apránként hozzáadva a húslevest, puhára pároljuk. Közben meg is sózzuk. Ha elkészült, hagyjuk langyosra hűlni, majd ezt is beledolgozzuk a töltelékbe.
Ha összeállt a töltelék, akkor a kovászolt káposztalevelek vastag ereit kivágjuk, és ízlés szerinti nagyságú töltött káposztákat készítünk. Ha ezek készen vannak, akkor rátesszük őket sorjában a káposztás, fűszerpaprikás alapra, felöntjük káposztalével, majd betakarjuk őket a szálas kovászolt káposztával. Így főzzük készre.
Ha elkészült az étel, a félretett kolbászhúst ropogósra pirítjuk egy serpenyőben, majd a zsírját egy szűrő segítségével lecsepegtetjük. Ezzel a morzsával szórjuk meg a kitálalt töltött káposztát. Tálaláskor még adhatunk mellé hagymacsírát, savanyított medvehagymatermést és természetesen sűrű tejfölt is.
Ajánljuk még: