Töltött édesburgonya

Gasztro

Töltött édesburgonya

Téli finomság a javából!

Hozzávalók

  • 4 db édesburgonya
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1/4 csésze tej
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 1/2 csésze mozzarella
  • 1/2 csésze cheddar
  • 4 csík bacon, apróra vágva ropogósra sütve

Tálaláshoz:

  • tejföl
  • metélőhagyma

Elkészítés

A batátákat néhányszor megböködjük, majd 200°C-on 50 percig sütjük. Akkor lesz kész, ha szépen megpuhul a húsa. Ezután hagyjuk hűlni, majd hosszában kettévágjuk.

Egy kanállal kiszedjük a belsejét, de a héj mellett hagyunk egy vékony réteget. A kikanalazott, puha batátát egy tálba szedjük, öntünk hozzá egy kevés tejet, sózzuk, borsozzuk, ízesítjük bazsalikommal, és a bacon egy részét is belekeverjük. Végül simára, krémesre kavarjuk.

Közben a héjakat egy kis olívaolajjal meglocsolva visszatesszük a sütőbe, hogy ropogósra süljenek. Ez kb. 10 perc alatt megtörténik.

Ezután megtöltjük a batátákat, megszórjuk a lereszelt sajttal, és újabb 15 percig sütjük. Amint elkészült, a maradék pirított baconnal, tejföllel és az újhagymával forrón tálaljuk.

 

Ajánljuk még:

Teába mártogatós, cukorbundás linzer karika

Ebből az aprósüteményből szinte mindig volt nagyanyám kredencében. Ő nevezte „pereckulának”, hiszen virágos formájával, ropogós állagával aprócska perecekként tűntek el az unokák kezéből – villámgyorsan. Egyszerű linzertésztából készül, és legfőbb érdekessége, hogy a ráégetett cukorbunda mögött a tészta puha marad. Leginkább teába, tejeskávéba áztatva, és egy jó könyv olvasása közben majszolva mutatja meg igazi egyéniségét.