Töltött csirke rizibizivel

Gasztro

Töltött csirke rizibizivel

Töltött csirke rizibizivel, ahogy Borbás Marcsi készíti

Hozzávalók

Töltött csirke:

  • 1 egész csirke
  • 15 dkg csirkezúza
  • 15 dkg csirkemáj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 dkg vaj
  • 3 szál újhagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2 db zsemle
  • 1 csokor petrezselyem
  • só, bors
  • 2 db tojás
  • a sütéshez vaj 

Rizibizi:

  • 1 bögre jázminrizs
  • 2 bögre víz
  • 2 ek olívaolaj
  • 3 dkg vaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 bögre zsenge zöldborsó
  • 2-3 szál újhagyma
  • 1 csokor petrezselyem

 

Tovább olvasok

Elkészítés

Elsőként a tölteléket készítjük el. A zsemléket kissé megtépjük, majd hideg vízbe áztatjuk. A csirkezúzát és a vöröshagymát felaprítjuk, majd megdinszteljük egy kevés olívaolajon. A csirkemájat lekaparjuk, ilyen módon eltávolítjuk belőle az ereket. Ezután összeállítjuk a tölteléket.

A zsemlét kicsavarjuk, és egy nagy tálba rakjuk. Hozzáadjuk a ledinsztelt zúzát, a májat, a felaprított újhagymát és fokhagymát, illetve a petrezselymet. Ízesítjük sóval, borssal, majd két egész tojással összedolgozzuk.

A csirkét alaposan kívül-belül besózzuk, majd megtöltjük. Nemcsak a hasüregébe kerül a töltelékből, hanem a bőre alá is. Egy kanál segítségével válasszuk el a bőrt a hústól a comboknál és a mellnél, majd oda is kanalazzunk a töltelékből. Ha a bőrét kívülről összekentük, azt mindenképpen törölgessük le, hogy ne égjen rá. Végül a csirkét egy fedeles, tűzálló edénybe rakjuk. Teszünk alá egy kis vajat, illetve a bőrét is vékonyan megkenjük. Lefedjük, majd 180 fokon pirosra sütjük.

A rizibizihez az olajon megfuttatunk egy gerezd fokhagymát, majd hozzáadjuk a jázminrizst, és fehéredésig kevergetjük. Ezután felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel. Megsózzuk, majd addig főzzük, míg puha lesz, de a belseje még egy egészen picit roppanós. Közben a zöldborsót a felaprított újhagymával vajon megpároljuk. Ízesítjük sóval és petrezselyemmel. Nagyon figyeljünk, hogy ne hőkezeljük túl sokáig a borsót, mert akkor elkezd visszakeményedni. Néhány perc párolás után le is húzzuk a tűzről, majd az elkészült rizshez keverjük, és még legalább tíz percig fedő alatt pihentetjük az egészet.

Ajánljuk még:

Nincsen diós mákos nélkül! – Bejglitörténelem az ünnepekre

Ahány ház, annyi recept. Ahány íz, annyi történet. Ahány karácsony, annyi bejgli. De honnan ered a sztársütemény? Minek köszönheti népszerűségét? A bejgli még a karácsonyi kalácsot is lesöpörte az első helyről, mai napig őrzi királyi pozícióját az ünnepi desszertek között.