Tízperces rakott zöldség

Gasztro

Tízperces rakott zöldség

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

Az alaphoz:

  • 2 szem burgonya
  • 2 szál paszternák
  • 2 szál sárgarépa
  • vöröshagyma
  • 5 dkg mangalicaszalonna
  • 5 dkg kemény sajt

 Az öntethez:

  • 3 dkg vaj
  • 1 ek liszt
  • 1 dl tej
  • 1 dl tejszín
  • só, bors
  • szerecsendió

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A zöldségeket meghámozzuk, majd vékony szeletekre vágjuk vagy gyaluljuk őket, mintha chipset készítenénk. Egy kisebb tepsi alját kibéleljük a vékonyra szeletelt szalonnával. Ezután jön a burgonya, illetve a többi zöldség is rétegezve. A rétegek közé jöhet hagyma, illetve reszelt sajt is. Sózzuk, borsozzuk is a zöldségeket. A legtetejére sajt kerüljön.

Ha megtelt a tepsink, akkor elkészítjük a besamel mártást. A vajon megfuttatjuk a lisztet, majd felöntjük a tejszín és a tej keverékével. Közben simára keverjük, és beforraljuk. Ha elkészültünk, az ételünk tetejére öntjük, majd betesszük a sütőbe 180 fokra. Addig sütjük, míg a zöldségek megpuhulnak, és a sajt szép pirosra sül a tetején.

 

Ajánljuk még:

Mágikus erejű étkek a karácsonyi asztalon: hagyj helyet nekik!

Az adventi böjt szimbolikus feloldása a karácsonyi asztal megterítése különböző „kötelező” és mágikus erejű ételekkel. Népi kultúránk archaikus hagyományrétegeiben a szentesti vacsora elfogyasztása a családok egyik legfontosabb közösségi alkalma volt, amelyre „hivatalosak voltak” a már nem élő családtagok is. Mindennek, ami helyet kapott a karácsonyi asztalon, különleges jelentősége és ereje volt, katolikus vidékeken a karácsonyi asztalt ugyanis az oltár kicsinyített másként értelmezték.