Hozzávalók:
A húsgolyókhoz:
- 1 kg darált sertés- vagy marhahús
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 1 púpozott tk őrölt köménymag
- 2 db tojás
- 3 ek kenyérmorzsa (opcionális)
- 15 dkg cheddar
- 1/2 kápia paprika
- chilli ízlés szerint
- só
- durvára őrölt bors
- egy csokor petrezselyem
- olaj a sütéshez
A paradicsomszószhoz:
- 1 fej vöröshagyma
- chilli ízlés szerint
- só
- 5-6 dl paradicsomszósz vagy sűrűre forralt házi paradicsomlé
- cheddar
Elkészítés:
A darált húsba belekeverjük az összevágott fokhagymát, az őrölt köménymagot, a tojást, a kenyérmorzsát (gluténérzékenység esetén nyugodtan el lehet hagyni), az apróra vágott petrezselymet és a kis kockákra vágott kápia paprikát. Fűszerezzük chillivel, sóval és borssal. Belereszeljük a cheddar sajtot, és egyneműre összedolgozzuk. Nagyobb diónyi golyókat készítünk a húsos keverékből, majd egy nagyobb serpenyőben kevés olajon átpirítjuk őket.
A paradicsomszószhoz apróra vágjuk a hagymát és a chilit. Közben kivesszük az olajból a húsgombócokat, majd a jó fűszeres olajban megdinszteljük a hagymát. Ezután megsózzuk, és a chilit is beletesszük. Amikor már puha a hagyma, ráöntjük a paradicsomszószt. Ha felforrt, belerakhatjuk a húsgombócokat is. Tíz percig főzzük, végül minden gombóc tetejére reszelünk egy kis halom cheddar sajtot, és lefedjük az edényt. Ekkor lezárjuk alatta a hőt, és pár percig hagyjuk, hogy a sajt ráolvadjon a húsgolyókra. Máris tálaljuk.
Ajánljuk még: