Tex-mex, az amerikai húsgombóc

Gasztro

Tex-mex, az amerikai húsgombóc

Texasi-mexikói recept, ezért nevezik tex-mexnek. Paradicsomos húsgombóc, passzol a mi ízlésvilágunkhoz.

Hozzávalók:

A húsgolyókhoz:

  • 1 kg darált sertés- vagy marhahús
  • 5-6 gerezd  fokhagyma
  • 1 púpozott tk őrölt köménymag
  • 2 db tojás
  • 3 ek kenyérmorzsa (opcionális)
  • 15 dkg cheddar 
  • 1/2 kápia paprika
  • chilli ízlés szerint
  • durvára őrölt bors
  • egy csokor petrezselyem
  • olaj a sütéshez

A paradicsomszószhoz:

  • 1 fej vöröshagyma
  • chilli ízlés szerint
  • 5-6 dl paradicsomszósz vagy sűrűre forralt házi paradicsomlé
  • cheddar 

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A darált húsba belekeverjük az összevágott fokhagymát, az őrölt köménymagot, a tojást, a kenyérmorzsát (gluténérzékenység esetén nyugodtan el lehet hagyni), az apróra vágott petrezselymet és a kis kockákra vágott kápia paprikát. Fűszerezzük chillivel, sóval és borssal. Belereszeljük a cheddar sajtot, és egyneműre összedolgozzuk. Nagyobb diónyi golyókat készítünk a húsos keverékből, majd egy nagyobb serpenyőben kevés olajon átpirítjuk őket. 

A paradicsomszószhoz apróra vágjuk a hagymát és a chilit. Közben kivesszük az olajból a húsgombócokat, majd a jó fűszeres olajban megdinszteljük a hagymát. Ezután megsózzuk, és a chilit is beletesszük. Amikor már puha a hagyma, ráöntjük a paradicsomszószt. Ha felforrt, belerakhatjuk a húsgombócokat is. Tíz percig főzzük, végül minden gombóc tetejére reszelünk egy kis halom cheddar sajtot, és lefedjük az edényt. Ekkor lezárjuk alatta a hőt, és pár percig hagyjuk, hogy a sajt ráolvadjon a húsgolyókra. Máris tálaljuk.

Ajánljuk még:

Erdésztokány friss füvekkel

Tavasz derekán az erdő és a rét olyan zöldben ring, amit talán a legnagyobb festők sem tudnak visszaadni vásznukon. Ezeket a zöld ízeket megkóstolhatjuk, levesbe vagy főzelékbe szelídíthetjük – persze, csak azután, ha meggyőződtünk róla, hogy ehetőek. Ezt a füves tokányt egy kedves erdész barátunk készítette nekünk először, az erdő rejtekén. Csodájára jártunk, mi minden került bele a kosarából! A sok-sok zöld „miskulancia” mennyei mártássá változott benne, mire a hús megpuhult, a juhtúró és a tojás bársonyossá simította, a tejföl csöppet savanyított rajta – ízében ott volt a tavaszi madárdal, a kikelet jókedve, az erdő zúgása fenségesen.

 

 

Már követem az oldalt

X