Terítéken a méhbalzsam

Gasztro

Terítéken a méhbalzsam

A méhbalzsam lángvörös, borzas virágai a fűszer- vagy a virágoskert ékességei. Rendkívül pikáns, erős aromája egyeseket a kakukkfűre, másokat a mentára emlékeztet. Ismerjük meg közelebbről!

A méhbalzsam (Mondarda) az árvacsalánfélékhez tartozó csodás illatú, aromás virág. Nevezik indián csalánnak vagy ápolkának is. Évelő, 30-45 cm magasra törő, szívós növény, virágai a vörös, a lila árnyalataiban, de fehér színben is léteznek. Igazán színpompás foltja lehet a kertnek,

erős illata miatt szinte állandóan rovarok, méhek zsongják. Ezért érdemes akár a zöldségeskertbe is ültetni, uborka, paradicsom közelébe!

Szereti a tápanyagban gazdag talajt, a napfényt, tapasztalataim szerint az túlzott árnyékban, sem a közvetlen tűző napon sem érzi jól magát. A rendszeres öntözést meghálálja. Nevelhetjük dézsában is, a balkonon, de mindenképpen ügyeljünk arra, hogy a dézsa megfelelően nagy, a lehető legnagyobb legyen. Ezzel elejét vehetjük annak, hogy a forró nyári napokon a gyökerei túlzottan átmelegedjenek.

Fotó: Pixabay / Annette Meyer

Tovább olvasok

A teljesen kinyílt virágokat gyűjtsük!

Elnyílás után úgyis érdemes visszavágni, az elnyílottakat lemetszeni, hogy ezzel újabb virágzásra sarkalljuk a növényt. Ősszel pedig érdemes egész rövidre visszavágni, hogy tavasszal szép, erős hajtásokat neveljen.

Méhbalzsam és Mirabella – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho  

A nagyobb, 3-4 éves töveket tavasszal tőosztással szaporíthatjuk.

A kinyílt virágokat használhatjuk különleges virágfűszerként? gyümölcssalátákat, desszerteket ízesíthetünk vele. Nagyon jól illik limonádékba, szörpökbe, ám érdemes csínján bánni vele, mert erős aromája főzés közben még inkább előtérbe kerül!

Nálunk háromévente roskadoznak a fák az apró Mirabellától. Ebből méhbalzsammal ízesített szörp készül, ami az egyik legkedveltebb nyári szomjoltónk.

Mirabella szörp méhbalzsammal – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho  

A virágokat a már forrásban lévő szörpbe szórom bele, és palackozás előtt leszűröm, hogy a szirmok ne maradjanak benne túl hosszú ideig. Ezalatt persze szép színéből is hozzátesz egy keveset a szörp árnyalatához.

Ha megbarátkoztunk és megszerettük a méhbalzsam aromáját, eltehetünk belőle későbbre, mert szirmai jól száríthatók. Sötét, hűvös helyen tároljuk a száraz szirmokat, amiket azután teába, sütemény- vagy tortadíszítésre, kekszekhez használhatunk fel. Következzen néhány izgalmas nyári recept, szokatlannak tűnő társításokkal. Nekünk egytől egyig nagy kedvenceink!

Fotó: Pixabay / Alias Librarian

Forró mézes dinnye

Hozzávalók

  • személyenként 10-10 dkg sárga- és görögdinnye
  • 4 evőkanál méz
  • 6-8 méhbalzsam virág
  • 4 sásliliom

Elkészítés

A kimagozott dinnyéből gömböket hasítunk ki, vagy kockára vágjuk. Egy serpenyőben a mézet felforraljuk, majd beledobjuk a dinnyedarabokat, rászórjuk a méhbalzsam-szirmokat, kétszer-háromszor átforgatjuk. Sásliliom-szirmokkal máris tálaljuk. 

Forró mézes dinnye – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Méhbalzsam-desszert

Hozzávalók

  • egy szép zsenge cukkini
  • 1 citrom
  • 3 evőkanál méz
  • 1 evőkanál búzakeményítő
  • 8-10 szál méhbalzsam virág

Méhbalzsam desszert – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Elkészítés

A cukkinit meghámozzuk, a magokat eltávolítjuk. A húsát finomra reszeljük, majd annyi vízben, amennyi éppen csak ellepi, felforraljuk. Néhány percig főzzük, míg üvegessé válik, majd belefacsarjuk a citrom levét, belecsorgatjuk a mézet. A búzakeményítővel besűrítjük, majd a tűzről lehúzzuk, a méhbalzsam szirmait beleszórjuk, és fedő alatt hűlni hagyjuk. Hidegen, további szirmokkal megszórva kínáljuk.

Nyitókép: Pixabay / Wilfried Wende