Tejszínes citromkrém mandulás morzsával

Gasztro

Tejszínes citromkrém mandulás morzsával

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • 6 dl zsíros tejszín (minimum 30 %-os)
  • 15 dkg kristálycukor
  • 2-3 citrom

A morzsához:

  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg liszt
  • 5 dkg mandula

 

tejszines-citromkrem-mandulas-morzsaval-recept-borbas-marcsi

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A tejszínt és a cukrot felforraljuk. Közben kevergetjük, mert könnyen le tud égni. Ha már forr, alacsonyabb fokozatra állítjuk a tűzhelyet, és további öt percig főzzük. Ezután lehúzzuk a tűzről, és hozzáadunk 5-6 evőkanál citromlevet. Megkóstoljuk, hogy elég intenzíven érezzük-e a citromos ízt. Ha nem, akkor tehetünk hozzá még citromlevet. Citromhéjat is reszeljünk bele.

Ha megvan az ízlésünknek megfelelő citromos íz, akkor szép poharakba adagoljuk a citromkrémet, és legalább három órára hűtőbe rakjuk. Ha egy egész éjszakát áll, az kifejezetten jót tesz neki. 

Közben elkészítjük a ropogós morzsát. Késes aprítóban megdolgozzuk a mandulát, majd hozzáadjuk a lisztet, a cukrot és a vajat is. Amint morzsás állagúvá válik, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, majd 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük. Tálalás előtt megszórjuk vele a citromkrémet. 

A recept a Smeg támogatásával készült.

Ajánljuk még:

Sárgadinnye zöldfűszerekkel, sárga szirmokkal

Menta, citromfű, bazsalikom, körömvirág, levendula – a nyár izgalmas fűszerei. A közös bennük, hogy a sárgadinnyével különösen finoman ötvözhetjük őket! Ráadásul mind hűsítenek is, úgyhogy a forró napokon az édes sárgadinnyéket hol egyikkel, hol másikkal bolondíthatjuk meg. A sárgadinnyét sosem lehet megunni így! Mutatós, ha a dinnye húsát karalábévájóval vájjuk ki, de ha nincs kedvünk bíbelődni a kis dinnyegolyók formázásával, akkor jöhet a kés, legyenek egyszerűen kockák.