Tejpiték mentesen, bodzavirággal, levendulával, ünnepnapra

Gasztro

Tejpiték mentesen, bodzavirággal, levendulával, ünnepnapra

Hétköznap az egyszerű ételeket részesítjük előnyben. Kevés alapanyag, csak összekeverem, beöntöm a tepsibe, megsütöm, készen van – az ilyen sütemények a nyerők. A régi magyar konyha kedvelt tejpitéje jó választás, és annak sem kell nélkülöznie, aki nem fogyaszt tejet, vagy lisztet! Lehet diétás, vagy egy kis furfanggal akár ünnepivé válhat. Elronthatatlan – kivéve, ha sokáig hagyjuk a sütőben!

Tejpite barackkal

Hozzávalók

  • 20 dkg liszt
  • 3 tojás
  • 1 l tej
  • 4 evőkanál cukor
  • csipetnyi só
  • 4 dkg vaj
  • az öntethez: 50 dkg sárgabarack
  • 5 evőkanál cukor
  • 2-3 evőkanál barackpálinka

Elkészítés

A lisztet a tojásokkal, a tejjel simára keverjük, majd cukorral és csipetnyi sóval ízesítjük. Egy kis tepsit kivajazunk, a masszát beleöntjük és forró sütőbe téve 220 °C-on 20 perc alatt megsütjük. Ezalatt a barackokat kimagozzuk, a cukorral meg a pálinkával összeturmixoljuk. A megsült pitét kockára vágva, a barackos öntettel kínáljuk.

 

Tovább olvasok

Bodzavirágos, zabtejes pite

Hozzávalók

  • 1 kiskanál útifűmaghéj
  • 10 dkg keményítő
  • 5 dl zabital
  • 5 evőkanál méz
  • 2 evőkanál növényi olaj
  • 1 citromlé
  • kevés reszelt citromhéj
  • 4 tenyérnyi bodzavirág
  • csipetnyi só

Bodzavirágos zabtejes pite – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Elkészítés

Az útifűmaghéjat fél dl vízbe áztatjuk. A keményítőt apránként a zabitalba szitáljuk, majd hozzáadjuk a mézet, az olajat, a szépen megdagadt útifűmaghéjat. Kevés citromlével, reszelt citromhéjjal és csipetnyi sóval ízesítjük, majd a lecsipegetett bodzavirágokat is beleszórjuk. A masszát sütőpapírral borított tepsibe simítjuk és előmelegített sütőben 180 fokon 25-30 perc alatt megsütjük. Gyümölcsöntettel vagy mézzel megöntözve, friss bodzavirágokkal kínáljuk.

Kókusztejpite levendulás krokanttal

Hozzávalók

  • 10 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 5 dl kókusztej
  • 5 evőkanál cukor
  • 40 g vaj
  • csipetnyi só

A krokanthoz:

  • 10 dkg darált mogyoró
  • 8 dkg barna cukor
  • 20 g vaj
  • 1 evőkanál szárított vagy friss levendulavirág

Kókusztejpite levendulás krokanttal – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho  

Elkészítés

A lisztet a tojásokkal, a kókusztejjel simára keverjük, majd cukorral és csipetnyi sóval ízesítjük.  Egy kis tepsit kivajazunk, a masszát beleöntjük és forró sütőbe téve 220 °C-on 15-18 perc alatt megsütjük.  Ezalatt elkészítjük a krokantot. Ehhez a vajat megolvasztjuk. Beleszórjuk a barna cukrot, a levendulát, a darált mogyorót és az egészet szép halványbarnára pirítjuk. Sütőpapírra vagy zsírpapírra borítjuk, vékonyan elsimítjuk. Ha kihűlt, késes aprítógépben vagy két papír közt nyújtófával felaprítjuk. A kész pitét kisebb négyzetes darabokra vágjuk, és a minden darabot a levendulás krokanttal megkoronázva kínálunk.