Tejpite barackkal
Hozzávalók
- 20 dkg liszt
- 3 tojás
- 1 l tej
- 4 evőkanál cukor
- csipetnyi só
- 4 dkg vaj
- az öntethez: 50 dkg sárgabarack
- 5 evőkanál cukor
- 2-3 evőkanál barackpálinka
Elkészítés
A lisztet a tojásokkal, a tejjel simára keverjük, majd cukorral és csipetnyi sóval ízesítjük. Egy kis tepsit kivajazunk, a masszát beleöntjük és forró sütőbe téve 220 °C-on 20 perc alatt megsütjük. Ezalatt a barackokat kimagozzuk, a cukorral meg a pálinkával összeturmixoljuk. A megsült pitét kockára vágva, a barackos öntettel kínáljuk.
Bodzavirágos, zabtejes pite
Hozzávalók
- 1 kiskanál útifűmaghéj
- 10 dkg keményítő
- 5 dl zabital
- 5 evőkanál méz
- 2 evőkanál növényi olaj
- 1 citromlé
- kevés reszelt citromhéj
- 4 tenyérnyi bodzavirág
- csipetnyi só
Bodzavirágos zabtejes pite – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
Az útifűmaghéjat fél dl vízbe áztatjuk. A keményítőt apránként a zabitalba szitáljuk, majd hozzáadjuk a mézet, az olajat, a szépen megdagadt útifűmaghéjat. Kevés citromlével, reszelt citromhéjjal és csipetnyi sóval ízesítjük, majd a lecsipegetett bodzavirágokat is beleszórjuk. A masszát sütőpapírral borított tepsibe simítjuk és előmelegített sütőben 180 fokon 25-30 perc alatt megsütjük. Gyümölcsöntettel vagy mézzel megöntözve, friss bodzavirágokkal kínáljuk.
Kókusztejpite levendulás krokanttal
Hozzávalók
- 10 dkg liszt
- 2 tojás
- 5 dl kókusztej
- 5 evőkanál cukor
- 40 g vaj
- csipetnyi só
A krokanthoz:
- 10 dkg darált mogyoró
- 8 dkg barna cukor
- 20 g vaj
- 1 evőkanál szárított vagy friss levendulavirág
Kókusztejpite levendulás krokanttal – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
A lisztet a tojásokkal, a kókusztejjel simára keverjük, majd cukorral és csipetnyi sóval ízesítjük. Egy kis tepsit kivajazunk, a masszát beleöntjük és forró sütőbe téve 220 °C-on 15-18 perc alatt megsütjük. Ezalatt elkészítjük a krokantot. Ehhez a vajat megolvasztjuk. Beleszórjuk a barna cukrot, a levendulát, a darált mogyorót és az egészet szép halványbarnára pirítjuk. Sütőpapírra vagy zsírpapírra borítjuk, vékonyan elsimítjuk. Ha kihűlt, késes aprítógépben vagy két papír közt nyújtófával felaprítjuk. A kész pitét kisebb négyzetes darabokra vágjuk, és a minden darabot a levendulás krokanttal megkoronázva kínálunk.