Tejfölös gombuca

Gasztro

Tejfölös gombuca

Hancsik Edit receptje.

Hozzávalók(4 főre): 

  • 20 dkg fehér tönkölyliszt
  • 20 dkg rétesliszt
  • kb. 2,5 dl víz
  • 1 kk só
  • 20 dkg vágott abált szalonna vagy apróra vágott sózott fehérszalonna
  • kb. 3 dl tejföl

Elkészítés:

Tovább olvasok

A lisztekből egy csipet sóval és a vízzel egy jól formázható tésztát gyúrunk. Ha elkészültünk, lobogó, sós vízbe szaggatjuk. Egy részt kiszakítunk az egész tésztából, és a kezünkkel, mint a lángost széthúzzuk, majd tetszőleges nagyságú darabokat tépkedünk belőle. Lehet vastagabbat, vékonyabbat, kisebbet, nagyobbat, ki hogy szereti, vagy éppen ahogy a nagymamától tanulta. Amikor a tészta megfőtt, leszűrjük, és egy tálra tesszük, (soha ne mossuk le).

A szalonnát közben zsírjára sütjük, úgy kell sülnie, mint a töpörtyűnek, jó pörcösre. Óvatosan a forró zsírba adagoljuk a tejfölt, éppen csak elkeverjük, hogy a szalonna ropogós maradjon a tejfölben,  és rögtön a tészta tetejére öntjük. Azonnal fogyaszthatjuk, mindenképpen egy tálból!

Ajánljuk még:

Mélyhűtött mentes termékek: finomak és egészségesek

Egyre inkább népszerűvé válnak a „mentes” termékek. Általában ezt a jelzőt a tej-, glutén-, szója- és hozzáadott cukor-mentes élelmiszerekre használják. Ez a tulajdonság pedig lefedi az ételérzékenyek, paleosok, sőt még a cukorbetegek igényeit is. Tehát szinte bárki jön hozzánk vendégségbe, meg tudjuk kínálni, ha van nálunk „mentes” süti. Ráadásul ilyenkor ma már nem azokról a „fűrészpor ízű” ételekről beszélünk, amik fogyasztása régebben sok lemondással járt a fogyasztóik részéről, hanem olyan finomságokról, amikről szinte senki el nem tudná mondani, hogy búzaliszt, cukor vagy éppen tehéntúró nélkül készültek el.