Tejfölös gombuca

Gasztro

Tejfölös gombuca

Hancsik Edit receptje

Hozzávalók (4 főre)

  • 20 dkg fehér tönkölyliszt
  • 20 dkg rétesliszt
  • kb. 2,5 dl víz
  • 1 kk só
  • 20 dkg vágott abált szalonna vagy apróra vágott sózott fehérszalonna
  • kb. 3 dl tejföl

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A lisztekből egy csipet sóval és a vízzel egy jól formázható tésztát gyúrunk. Ha elkészültünk, lobogó, sós vízbe szaggatjuk. Egy részt kiszakítunk az egész tésztából, és a kezünkkel, mint a lángost széthúzzuk, majd tetszőleges nagyságú darabokat tépkedünk belőle. Lehet vastagabbat, vékonyabbat, kisebbet, nagyobbat, ki hogy szereti, vagy éppen ahogy a nagymamától tanulta. Amikor a tészta megfőtt, leszűrjük, és egy tálra tesszük, (soha ne mossuk le).

A szalonnát közben zsírjára sütjük, úgy kell sülnie, mint a töpörtyűnek, jó pörcösre. Óvatosan a forró zsírba adagoljuk a tejfölt, éppen csak elkeverjük, hogy a szalonna ropogós maradjon a tejfölben,  és rögtön a tészta tetejére öntjük. Azonnal fogyaszthatjuk, mindenképpen egy tálból!

Ajánljuk még:

Nincsen diós mákos nélkül! – Bejglitörténelem az ünnepekre

Ahány ház, annyi recept. Ahány íz, annyi történet. Ahány karácsony, annyi bejgli. De honnan ered a sztársütemény? Minek köszönheti népszerűségét? A bejgli még a karácsonyi kalácsot is lesöpörte az első helyről, mai napig őrzi királyi pozícióját az ünnepi desszertek között.