Hozzávalók (4 főre)
- 20 dkg fehér tönkölyliszt
- 20 dkg rétesliszt
- kb. 2,5 dl víz
- 1 kk só
- 20 dkg vágott abált szalonna vagy apróra vágott sózott fehérszalonna
- kb. 3 dl tejföl
Elkészítés
A lisztekből egy csipet sóval és a vízzel egy jól formázható tésztát gyúrunk. Ha elkészültünk, lobogó, sós vízbe szaggatjuk. Egy részt kiszakítunk az egész tésztából, és a kezünkkel, mint a lángost széthúzzuk, majd tetszőleges nagyságú darabokat tépkedünk belőle. Lehet vastagabbat, vékonyabbat, kisebbet, nagyobbat, ki hogy szereti, vagy éppen ahogy a nagymamától tanulta. Amikor a tészta megfőtt, leszűrjük, és egy tálra tesszük, (soha ne mossuk le).
A szalonnát közben zsírjára sütjük, úgy kell sülnie, mint a töpörtyűnek, jó pörcösre. Óvatosan a forró zsírba adagoljuk a tejfölt, éppen csak elkeverjük, hogy a szalonna ropogós maradjon a tejfölben, és rögtön a tészta tetejére öntjük. Azonnal fogyaszthatjuk, mindenképpen egy tálból!
Ajánljuk még: