Tejes kenyér

Gasztro

Tejes kenyér

Antal Csilla receptje

Hozzávalók:

Előtészta:

  • 20 g élesztő
  • 40 g Magyar Tej
  • 40 g kenyérliszt
  • 10 g cukor

Tangzhong:

  • 100 g Magyar tej
  • 20 g kenyérliszt

Tészta:

  • 310 g kenyérliszt
  • 20 g cukor
  • 50 g Magyar tej
  • 1 tojás + 1 tojássárgája
  • 50 g Magyar Krémsajt
  • 25 g puha Magyar Vaj
  • 1 ek só

 

Tovább olvasok
tejes-kenyer-recept-borbas-marcsi

 

Az előtésztához elkeverjük a lisztet, a cukrot, a szobahőmérsékletű tejet és az élesztőt. Ezután hagyjuk felhabosodni.

A tangzhonghoz a tejet elkeverjük a liszttel, majd addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. Figyeljünk, hogy ne égjen meg. Ezután hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. Ezzel a módszerrel készítve a kenyér tovább marad puha, foszlós.

tejes-kenyer-recept-borbas-marcsi

 

A tésztához a liszthez adjuk az előtésztát, a tangzhongot, a cukrot, a sajtkrémet, a tojást, majd összegyúrjuk a tejjel. Ha a tészta összeállt, letakarjuk, és fél órát hagyjuk pihenni. Ezután beledagasztjuk a sót és a puha vajat. Ezután még 15 percen át dolgozunk vele, hogy tökéletesen sima legyen a felülete. Ezután négy egyenlő részre osztjuk, kerekre formázzuk, majd letakarva 20 percet pihentetjük.

Ezután elkezdjük a formázást. Mindegyik részt hosszúkásra kinyújtjuk, majd feltekerjük. Ezután újra letakarjuk a tekercseket, és újabb 10 percet pihentetjük.

tejes-kenyer-recept-borbas-marcsi

 

Ezután a tekercseket újra kinyújtjuk, majd feltekerjük. Olyan szélesre nyújtsuk, amilyen a sütőformánk. A formát kibéleljük sütőpapírral, majd egymás mellé rakjuk a tekercseket. Ezután hagyjuk kelni addig, míg meg nem töltik a formát. Ekkor 180 fokra előmelegített sütőbe rakjuk, és körülbelül 25 perc alatt szép pirosra sütjük.

A finom ételek elkészítését a Magyar Tej termékeket gyártó Alföldi Tej támogatta.

Ajánljuk még:

Molnárka

Borbás Marcsi receptje egy szuper molnárkához