Tejberizs, eper, bazsalikom

Gasztro

Tejberizs, eper, bazsalikom

Egy különleges tejberizs – Kollár Endre receptje.

Hozzávalók

Tejberizs:

  • 250 g arborio rizs
  • 1,5 dl víz
  • 1 l tej
  • 0,5 l rizstej
  • fél rúd vanília
  • 1 citrom
  • 175 g cukor
  • 25 g vaj
  • 50 g tejszín

Eperragu:

  • 250 g eper
  • nepáli bors ízlés szerint

Granita:

  • 100 g bazsalikom
  • 20 g bébi spenót
  • 300 g víz
  • cukor

Rizsropogós:

  • 100 g basmati rizs
  • 0,5 l víz
  • 80 g cukor
  • 20 g vaj

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A rizsropogóshoz a basmati rizst bő vízben alaposan megfőzzük. Ha elkészült, leszűrjük, majd kiszárítjuk, és olajban kipattogtatjuk. A cukrot lassan felolvasztjuk, majd krémesre főzzük a vajjal, és beleforgatjuk a kipattogtatott rizsszemeket. Ezután kiterítjük egy sütőpapírra, és hagyjuk megszáradni.

A tejberizshez a kerekszemű rizst megfuttatjuk egy kevés olajon. Ezután fokozatosan adagoljuk hozzá a tejet, és folyamatosan kevergetjük. Ilyen módon készítve nagyon krémes lesz, mert a keményítő szépen kioldódik. Mikor már majdnem készen van a rizs, onnantól rizstejet adagolunk hozzá, hogy a rizs ízét felerősítsük. Ha a rizs megfőtt, lehúzzuk a tűzről, majd ízesítjük vaníliával, citromhéjjal, és krémesítjük a vajjal. Ezután teljesen lehűtjük. Közben tíz percenként átkeverjük. Ha kihűlt, felvert tejszínhabbal lazítjuk. Ha esetleg kihűlés után nagyon megkötne, adjunk hozzá még egy pici tejet.

A bazsalikomot és a bébispenótot finomra vágjuk, majd a cukorral és testhőmérsékletű vízzel leturmixoljuk. Ezután leszűrjük, majd betesszük a fagyasztóba, és jegesre hűtjük. A bébispenót ízét nem fogjuk érezni, viszont gyönyörű színt ad a granitának.

Az eperraguhoz a gyümölcsöt felaprítjuk, majd elkeverjük a megtört borssal.

Ha mindennel elkészültünk, tálaljuk a krémes tejberizst a hűs granitával, a rizsropogóssal és az eperraguval.