Hozzávalók
- 50 dkg lilakáposzta
- 2 evőkanál olaj
- 2 evőkanál balzsamecet
- 2-2 kiskanálnyi só és cukor
- köménymag
- 30 dkg leveles tészta
- 1 tojás
Elkészítés
Egy kb. 30x40 cm-es nagytepsit sütőpapírral kibélelünk, kevés olajjal, balzsamecettel megöntözzük, 1-1 kiskanálnyi sót és cukrot, köménymagot szórunk rá. A káposztát kb. másfél cm vastagon felszeleteljük és a kör alakban a tepsibe helyezzük. A tetejére is kerül kevés olaj, balzsamecet, a maradék só és cukor, majd forró sütőbe téve 200 fokon 20-25 perc alatt megsütjük.
![](/data/generated/articles/116/1161/article-116157/Tarte_tatin_lilakaposztaval_f2_fit_1060x10000.jpg?key=Y2JjY2JiZTE2Y2FiNDYyNmI5OGNhMmZkNzVjZjUyYjg3NGVlOWQ3Y2Q1MDA1YjEyMmI0ZTZmNTExYmVhMTU2Zg==)
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Eközben a leveles tésztából akkora korongot nyújtunk, mint a káposzta-karika a tepsiben. A majdnem megsült káposztát a sütőből kivesszük, ráborítjuk a tésztát, kissé lenyomkodjuk, felvert tojással lekenjük, megsózzuk, esetleg köménymagot szórunk rá.
A sütőbe visszatéve további 15 perc alatt készre sütjük. A sütőből kiemeljük, tálra borítjuk.
![](/data/generated/articles/116/1161/article-116157/Tarte_tatin_lilakaposztaval_1_fit_1060x10000.jpg?key=M2U3YTlmNjZlMjVhYmUyMDdhZDIyZmY1ZmE0YzdkMTBiZmJjNTJiN2QwNGVlNTEwZDg4MmFlY2EyOWZjM2NhNw==)
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Cikkekre vágva azon melegében is kínálhatjuk, de hidegen is kitűnő. Krémsajtot vagy sózott tejfölt adhatunk hozzá.
Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho
Ajánljuk még: