Gasztro

Tarte Tatin lilakáposztából

A legendás francia almatortát a történet szerint véletlenül fejjel lefelé tettek a formába, és ez a szerencsétlenség végül olyan jól sikerült, hogy a XIX. század óta töretlen népszerűségnek örvend. Ez a lilakáposztás vendégváró is hasonló módon készül, ám szándékosan! Pikáns, sós, és nagyon egyszerű.

Hozzávalók

  • 50 dkg lilakáposzta
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • 2-2 kiskanálnyi só és cukor
  • köménymag
  • 30 dkg leveles tészta
  • 1 tojás

Elkészítés

Egy kb. 30x40 cm-es nagytepsit sütőpapírral kibélelünk, kevés olajjal, balzsamecettel megöntözzük, 1-1 kiskanálnyi sót és cukrot, köménymagot szórunk rá. A káposztát kb. másfél cm vastagon felszeleteljük és a kör alakban a tepsibe helyezzük. A tetejére is kerül kevés olaj, balzsamecet, a maradék só és cukor, majd forró sütőbe téve 200 fokon 20-25 perc alatt megsütjük.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Eközben a leveles tésztából akkora korongot nyújtunk, mint a káposzta-karika a tepsiben. A majdnem megsült káposztát a sütőből kivesszük, ráborítjuk a tésztát, kissé lenyomkodjuk, felvert tojással lekenjük, megsózzuk, esetleg köménymagot szórunk rá.

A sütőbe visszatéve további 15 perc alatt készre sütjük. A sütőből kiemeljük, tálra borítjuk.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Cikkekre vágva azon melegében is kínálhatjuk, de hidegen is kitűnő. Krémsajtot vagy sózott tejfölt adhatunk hozzá.

Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho