Hozzávalók
- 25 dkg liszt
- kb. 1,25 dl tej
- 1 dkg friss élesztő
- 2,5 csapott ek. cukor
- 1 egész tojás
- 1,5 evőkanál sertészsír
- 1 csipet só
A sütéshez:
- sertészsír
A tálaláshoz:
- különféle lekvárok
- cukros darált tökmag, mák vagy dió
Elkészítés
A lisztet tálba szitáljuk. Az élesztőt kevés langyos, enyhén cukrozott tejben felfuttatjuk. A liszt közepébe mélyedést készítünk, ebbe öntjük a felfuttatott élesztőt, majd hozzáadjuk a maradék langyos tejet és a tojássárgáját. Végül beletesszük a cukrot, a sót és a zsírt. Fakanállal alaposan kikeverjük. Konyharuhával lefedve, meleg helyen 30-40 percig kelesztjük.
Közben a tojások fehérjéből kemény habot verünk, majd a lágy kelt tésztához keverjük, és 5-10 percig újrakelesztjük. A tarkedlisütő mélyedéseit kizsírozzuk/olajozzuk, és a sütőt tűzhelyen, mérsékelt lángon előmelegítjük. A lágy tésztából zsírozott kanállal a mélyedésekbe szaggatunk egy-egy evőkanálnyi darabot. Kis lángon mindkét oldalát aranyszínűre sütjük. Még melegen, lekvárral vagy cukros darált tökmaggal, mákkal vagy dióval tálaljuk.
Ajánljuk még: