Tarkedli

Gasztro

Tarkedli

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 25 dkg liszt
  • kb. 1,25 dl tej
  • 1 dkg friss élesztő
  • 2,5 csapott ek. cukor
  • 1 egész tojás 
  • 1,5 evőkanál sertészsír
  • 1 csipet só

A sütéshez:

  • sertészsír

A tálaláshoz:

  • különféle lekvárok
  • cukros darált tökmag, mák vagy dió

Elkészítés

A lisztet tálba szitáljuk. Az élesztőt kevés langyos, enyhén cukrozott tejben felfuttatjuk. A liszt közepébe mélyedést készítünk, ebbe öntjük a felfuttatott élesztőt, majd hozzáadjuk a maradék langyos tejet és a tojássárgáját. Végül beletesszük a cukrot, a sót és a zsírt. Fakanállal alaposan kikeverjük. Konyharuhával lefedve, meleg helyen 30-40 percig kelesztjük.

Közben a tojások fehérjéből kemény habot verünk, majd a lágy kelt tésztához keverjük, és 5-10 percig újrakelesztjük. A tarkedlisütő mélyedéseit kizsírozzuk/olajozzuk, és a sütőt tűzhelyen, mérsékelt lángon előmelegítjük. A lágy tésztából zsírozott kanállal a mélyedésekbe szaggatunk egy-egy evőkanálnyi darabot. Kis lángon mindkét oldalát aranyszínűre sütjük. Még melegen, lekvárral vagy cukros darált tökmaggal, mákkal vagy dióval tálaljuk.

 

Ajánljuk még: