Szűzpecsenye sütőtökkel, céklával, gombákkal

Gasztro

Szűzpecsenye sütőtökkel, céklával, gombákkal

Gyűjtő Ádám receptje

Hozzávalók:

A sütőtökhabhoz:

  • 1 kisebb sütőtök
  • friss gyömbér
  • 100 g cukor
  • római kömény
  • 5 dl tejszín

A körethez:

  • sült cékla
  • pirított erdei gombák
  • sarkantyúkalevél

Egyéb hozzávalók:

  • friss kakukkfű
  • vaj
  • fokhagyma

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A szűzpecsenyét alaposan körbepirítjuk forró serpenyőben, majd vajat adunk mellé, illetve lapított fokhagymagerezdet és kakukkfüvet. Kisebb lángon, folyamatosan locsoljuk a habzó vajjal. Ha elkészült, félretesszük. Pihentetjük, és közben néha megforgatjuk.

A cukorból kevés víz hozzáadásával karamellt készítünk. Hagyjuk a szirupot teljesen visszaforrni. Ha már barna színe van, rádobjuk a tisztított, kockázott sütőtököt és a hámozott gyömbért. Alaposan megpirítjuk, felöntjük a tejszínnel, végül puhára főzzük. Sózzuk, római köménnyel fűszerezzük. Leturmixoljuk, átpasszírozzuk, és habszifonba töltjük. Két habpatront tekerünk bele.

A gombákat nagyon forró serpenyőben lepirítjuk kakukkfűvel, csak a végén sózzuk. Az előfőzött céklákat is lepirítjuk, borsozzuk.

Tálalásnál a gombát, a céklát és a felvágott szűzpecsenyét körberakjuk a tányéron, középre fújjuk a habot. Sarkantyúkával és friss zöldekkel frissítjük. Ha nincs habszifonunk, csökkentsük a tejszín mennyiségét egynegyedére, hogy sűrű krémet kapjunk, és ezzel tálaljuk az ételünket.

 

Ajánljuk még:

Fügés finomságok

Bő egy emberöltővel ezelőtt még ritka vendég volt a hazai konyhákban a füge. Emlékszem, gyermekkoromban a Mecsek oldalában virított néhány bokor, és akkora öröm volt, ha a szőlőből hazaigyekvő bácsik egy-egy érett fügével ajándékoztak meg! Azóta sokat változott a világ, és lassan a mi kertünkben is jobban érzi magát a füge, mint a barack. Fügebőségben desszertben, előételben és borkorcsolyában is ott a helye ennek a különleges finomságnak, amely megédesíti a nyári pillanatokat.