Szilvás pite mentás cukorral
Halmos Monika | fitoterapeuta, virág- és borsommelier, író |
2024.08.30.
Szilvaszezonban a sütikből sem maradhat ki ez az édes gyümölcs. Amikor megsül a pite, tetején lesz benne valami kesernyés árnyalat, amiben benne van már az ősz, az édes gyümölcshúsban pedig az indián nyár édes öröme. A mentás cukor a tetején üde üzenet, frissességével jólesik a napsütésben. Ezt az aromás, zöld cukrot bármilyen mentával kipróbálhatjuk, variálhatjuk citromfűvel vagy bazsalikommal, a kerti sarkantyúka zsenge leveleivel. Mozsárban dörzsölve vagy aprítógépben egybezúzva, izgalmassá tesz minden falatot. Amíg van friss zöld fűszer a kertben vagy a párkányon, ne fukarkodjunk vele!
Hozzávalók
- 8 dkg vaj
- 8 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 tojás
- csipetnyi reszelt citromhéj
- 15 dkg liszt
- 1 kiskanál sütőpor
- 5–7 evőkanál tej
- 50 dkg szilva
A forma kikenéséhez:
A tetejére:
- 5 dkg cukor
- 10-15 mentalevél
Elkészítés
A vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd sorra hozzáadjuk a tojást, a reszelt citromhéjat, a lisztet, a sütőport és a tejet. Egy kivajazott, liszttel behintett formába simítjuk a masszát és a félbevágott, kimagozott szilvákat rárakosgatjuk. Előmelegített sütőben 175 fokon 20–25 perc alatt megsütjük. Eközben a mentaleveleket a cukorral mozsárban eldörzsöljük.
Ha kihűlt a pite, cikkekre vágva, a mentás cukorral megszórva kínáljuk.
Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho
Ajánljuk még:
Örök karácsonyi dilemma, hogy élő- vagy műfenyőt díszítsünk az ünnepre: nagyon megosztó téma. Mi azonban visszafogottságra és alaposabb átgondolásra invitálunk mindenkit, mert a kérdés egyrészt közel sem olyan egyszerű, mint gondolnánk, másrészt ebből fakadóan talán nem is olyan egyértelmű, melyik a helyes megoldás.