Szilvás pite mentás cukorral

Gasztro

Szilvás pite mentás cukorral

Szilvaszezonban a sütikből sem maradhat ki ez az édes gyümölcs. Amikor megsül a pite, tetején lesz benne valami kesernyés árnyalat, amiben benne van már az ősz, az édes gyümölcshúsban pedig az indián nyár édes öröme. A mentás cukor a tetején üde üzenet, frissességével jólesik a napsütésben. Ezt az aromás, zöld cukrot bármilyen mentával kipróbálhatjuk, variálhatjuk citromfűvel vagy bazsalikommal, a kerti sarkantyúka zsenge leveleivel. Mozsárban dörzsölve vagy aprítógépben egybezúzva, izgalmassá tesz minden falatot. Amíg van friss zöld fűszer a kertben vagy a párkányon, ne fukarkodjunk vele!

Hozzávalók

  • 8 dkg vaj
  • 8 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 tojás
  • csi­petnyi reszelt citromhéj
  • 15 dkg liszt
  • 1 kiskanál sütőpor
  • 5–7 evőkanál tej
  • 50 dkg szilva

A forma kikenéséhez:

  • vaj
  • liszt

A tetejére:

  • 5 dkg cukor
  • 10-15 mentalevél

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd sorra hozzáadjuk a tojást, a reszelt citromhéjat, a lisztet, a sütőport és a tejet. Egy kivajazott, liszttel behintett formába simítjuk a masszát és a félbevágott, kimagozott szilvákat rárakosgatjuk. Előmelegített sütőben 175 fokon 20–25 perc alatt megsütjük. Eközben a mentaleveleket a cukorral mozsárban eldörzsöljük.

Ha kihűlt a pite, cikkekre vágva, a mentás cukorral megszórva kínáljuk.

Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho

Ajánljuk még:

Vágott vagy mű? A kérdés nem is olyan egyszerű

Örök karácsonyi dilemma, hogy élő- vagy műfenyőt díszítsünk az ünnepre: nagyon megosztó téma. Mi azonban visszafogottságra és alaposabb átgondolásra invitálunk mindenkit, mert a kérdés egyrészt közel sem olyan egyszerű, mint gondolnánk, másrészt ebből fakadóan talán nem is olyan egyértelmű, melyik a helyes megoldás.