Szilvaleves

Gasztro

Szilvaleves

Ruprecht László receptje

Hozzávalók

Az alaphoz:

  • 25 dkg aszalt szilva
  • 50 dkg friss szilva
  • 2-3 ek. cukor nélküli sűrű szilvalekvár
  • 2-3 ek. bodzaszörp
  • 2-3 ek. meggyszörp

A léhez:

  • 2 liter víz
  • 0,5 dl bodzaszörp
  • 0,5 dl meggyszörp
  • 2 ek. cukor nélküli sűrű szilvalekvár
  • 2 szál citromnád
  • 4-5 kaffír-lime levél
  • 1 ek. szegfűszeg
  • 3-4 egész fahéj
  • 1 ek. csillagánizs

A betéthez:

  • 4 ek. tejföl
  • 5 szem aszalt szilva
  • 3 szem zöld dió befőtt
  • 10 dkg birsalmasajt

A tálaláshoz:

  • karamellás körtelekvár

 

Tovább olvasok

Elkészítés 

A léhez a vízhez adjuk a szörpöket és a lekvárt, és elkezdjük forralni. Ízesítjük citromnáddal, kaffír-lime levéllel, szegfűszeggel, csillagánizzsal, fahéjjal. Rövid ideig forraljuk, majd hagyjuk állni akár egy éjszakát is.

Elsőként az alapot készítjük el. A friss és az aszalt szilvát egy sütőpapírral bélelt tepsibe terítjük. Elkeverjük a lekvárokkal és a szörppel, majd betesszük a sütőbe 180 fokra.

Ha a gyümölcsök megsültek, leturmixoljuk őket az átszűrt fűszeres lével.

A betéthez a sűrű tejfölt elkeverjük a felaprított aszalt szilvával, zöld dióval és birsalmasajttal.

A tálaláshoz először a betétből teszünk két-három evőkanálnyi adagot a tányérok közepébe, majd köré öntjük a krémlevest. Egy kevés karamellás körtelekvárt is teszünk hozzá.

Ajánljuk még:

Gesztenye lekvár és befőtt

A gesztenye leginkább püré formájában szokott megjelenni a honi étlapon. Romantikázóknak az idő hidegre fordulásával eszébe jutnak a városban itt-ott feltűnő gesztenyeárusok is, akik a vidék báját idéző kis alkalmatosságokon sütik a gesztenyét. Az ősszel megnyílt szúrós gesztenyetokokból előkandikáló gesztenye keményítőben és káliumban is gazdag. Készítsünk belőle különleges lekvárt és befőttet – ugyan sok vele a munka, de megéri! Mézzel készítve is kipróbálható!