Hozzávalók:
- 20 dkg vöröslencse
- 3 fokhagymagerezd
- 2 babérlevél
- 1 nagy csokor újhagyma
- 1 nagy csokor friss bazsalikom
- 1 nagy csokor petrezselyem
Az öntethez:
- 2 dl zöldcitrom leve, átszűrve
- 3 evőkanál olívaolaj a tetejére
- 1 púpos kávéskanál méz
- só, bors
Elkészítés
A lencsét leöblítjük, átválogatjuk, és annyi vízben, amennyi ellepi feltesszük főzni. 2 babérlevelet is adunk hozzá. Sót ne tegyünk a vízbe, mert attól megkeményedik a lencse. Lefedve körülbelül 10 perc alatt puhára fő. Közben elkészíthetjük hozzá az öntetet. Kézi habverővel elhabarunk 2 dl átszűrt zöldcitromlevet, 3 evőkanál olívaolajat és 1 kávéskanál mézet, majd sózzuk-borsozzuk. Ezután felkarikázunk 1 nagy csokor újhagymát, és apróra vágunk 1 nagy csokor friss bazsalikomot és petrezselymet.
Végül a leszűrt vöröslencsét összekeverjük a hagymával a bazsalikommal és a petrezselyemmel, megsózzuk, majd hozzáadjuk az öntetet is.
Bátran próbáld ki a karácsonyi és szilveszteri menü receptjeit otthon, magyar alapanyagokból!