Szendvicskrémek tavaszi szüneti kirándulásokhoz

Gasztro

Szendvicskrémek tavaszi szüneti kirándulásokhoz

Nálatok is fejtörést okoz időnként, hogy mi kerüljön az uzsonnás dobozba? A tízórai lehet változatos, ízletes: akár maradékok felhasználásával is készülhet. Akik nem ragaszkodnak a szalámis- vagy párizsis zsemléhez, és felvágott helyett a különféle kencéket is szeretik, azoknak ajánlom a mi kedvenceinket. Aki még tétovázik, hogy újítson-e a tízórai-felhozatalon, azoknak javaslom: egy próbát mindenképp megér! Bele fognak szeretni a kenegetők változatos ízvilágába.

Körözött köleskásából

Hozzávalók

  • 10 dkg köles
  • 4 dl tej
  • 10 dkg vaj
  • 1-1 evőkanál pirospaprika-krém és mustár
  • őrölt bors
  • kömény
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1-1 csokor petrezselyem és snidling

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A kölest a forró tejbe szórjuk és lassú tűzön, néha-néha megkeverve puhára főzzük. Fedő alatt langyosra hűtjük. (Használhatunk tej helyett kedvenc növényi tejünkből, de vízzel is bátran helyettesíthetjük.) Hozzáadjuk a vajat, a fűszereket, az összezúzott fokhagymát, a finomra vágott petrezselymet és snidlinget, majd alaposan összedolgozzuk. Jól behűtve kínáljuk kenyér, vagy péksütemény mellé, esetleg – a hagyományos körözötthöz hasonlóan – zöldpaprikába töltve, felszeletelve tesszük a szendvicsbe vagy az uzsonnás dobozba.

Köleskörözött – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Tojásos krumplikrém

Hozzávalók

  • 2 keményre főtt tojás
  • 30 dkg főtt, áttört burgonya
  • 5-6 evőkanál libazsír
  • só, őrölt bors
  • 1-2 gerezd fokhagyma

Elkészítés

A főtt, áttört burgonyát a libazsírral összekeverjük. Hozzáadjuk a lereszelt kemény tojást, az összezúzott fokhagymát, majd sóval, őrölt borssal ízesítjük és simára eldolgozzuk. Behűtve kínáljuk kenyérre kenve, paradicsommal, lilahagymával. Maradék pecsenyezsírral, megmaradt húsvéti tojásból is tökéletes!

Mediterrán krumplikrém

Hozzávalók

  • 50 dkg főtt burgonya
  • só, őrölt bors
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 tojássárgája
  • 1,5 dl olívaolaj
  • 2-3 evőkanál citromlé
  • 5 dkg apróra vagdalt dió

Elkészítés

A főtt, áttört burgonyához adjuk a tört fokhagymát, a tojássárgáját. Fakanállal szüntelenül kevergetve annyi olajat csorgatunk bele, hogy jól kenhetővé váljon. Sóval, citromlével ízesítjük, végül a szárazon illatosra pirított diót is hozzáadjuk.

Krumplikrémek – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Magyar Provence zöldséges szendvicskrém

(nyitóképünkön)

Hozzávalók

  • 30 dkg vegyes gyökérzöldség (paszternák, zeller, sárgarépa, petrezselyemgyökér)
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • fél dl olívaolaj
  • őrölt bors
  • rozmaring és levendula

Elkészítés

A zöldséget megtisztítjuk, felszeleteljük és az apróra vágott hagymával együtt tűzálló tálba tesszük. 2 evőkanál olajjal megöntözzük, jól összeforgatjuk. Hozzáadjuk a rozmaringot, a fokhagymát és lefedve előmelegített sütőbe tesszük. 200 fokon 15-20 perc alatt megsütjük – a zöldség legyen puha, és egy kicsit karamellizálódott. Ha langyosra hűlt, pépesítjük, és annyi olajat adunk hozzá, hogy kellemesen kenhető legyen. Sóval őrölt borssal ízesítjük, és friss levendulavirágokat morzsolunk bele. Néhány órára behűtjük, hogy az ízek összeérjenek.