Hozzávalók:
- 1 kg hámozott, kockázott „B” jelzésű főzni való burgonya
- 15 dkg finomliszt
- 15 dkg rétesliszt
- 1 ek serészsír
- 2 fej lilahagyma
- 1 ek cukor
- 100 g szalonna
- balzsamecet
- 300 g tejföl
Elkészítés:
A burgonyát annyi sós, hideg vízben feltesszük főni, amennyi éppen ellepi. Mikor a burgonya megpuhul, a főzővízzel együtt alaposan összetörjük, közben folyamatosan melegítjük.
Folyamatos keverés mellett elkezdjük adagolni hozzá a lisztet, amit addig adagolunk, amíg sűrű masszát nem kapunk.
Kanállal galuskákat szaggatunk belőle, és forró zsíron aranybarnára sütjük.
A maradék zsírban kisütjük a bacont. Mikor megpirult a szalonna, kiszedjük, és a megmaradt zsírban cukrot karamellizálunk. Hozzáadjuk a szeletekre vágott lilahagymát, jól megpirítjuk. A végén hozzáadjuk a balzsamecetet, sózzuk, és 2-3 percig forraljuk.
Tányérra halmozzuk a dödöllét, rátesszük a hagymát, és tejfölt, és az egészet megszórjuk szalonnával.
Ajánljuk még: