Gasztro

Szalonnás-hagymás dödölle tejföllel

Bacsa Gábornak, az Input Kitchen & Bar séfjének receptje.

 Hozzávalók:

  • 1 kg hámozott, kockázott „B” jelzésű főzni való burgonya
  • 15 dkg finomliszt
  • 15 dkg rétesliszt
  • 1 ek serészsír
  • 2 fej lilahagyma
  • 1 ek cukor
  • 100 g szalonna
  • balzsamecet
  • 300 g tejföl

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A burgonyát annyi sós, hideg vízben feltesszük főni, amennyi éppen ellepi. Mikor a burgonya megpuhul, a főzővízzel együtt alaposan összetörjük, közben folyamatosan melegítjük.

Folyamatos keverés mellett elkezdjük adagolni hozzá a lisztet, amit addig adagolunk, amíg sűrű masszát nem kapunk.

Kanállal galuskákat szaggatunk belőle, és forró zsíron aranybarnára sütjük.

A maradék zsírban kisütjük a bacont. Mikor megpirult a szalonna, kiszedjük, és a megmaradt zsírban cukrot karamellizálunk. Hozzáadjuk a szeletekre vágott lilahagymát, jól megpirítjuk. A végén hozzáadjuk a balzsamecetet, sózzuk, és 2-3 percig forraljuk.

Tányérra halmozzuk a dödöllét, rátesszük a hagymát, és tejfölt, és az egészet megszórjuk szalonnával.

Ajánljuk még:

Retek carpaccio

A carpaccio olasz eredetű előétel, amit jó ötven évvel ezelőtt alkotott meg egy velencei séf. Az eredeti változat hajszálvékonyra szelt nyers marhahúsból készült, azóta azonban sokféle ételt neveznek carpaccionak, ami valamilyen vékonyra szelt vagy gyalult alapanyagból és citromból, ecetből, olajból, fűszerekből áll össze. A kora tavaszi zöldségkínálatban előkelő helyet foglal el a retek – legyen az fekete retek, hónapos retek vagy jégcsapretek. Ez utóbbihoz rendszeresen hozzájuthatunk kedvező áron. Ebben a finom fogásban új életet lehelhetünk ebbe az zöldségbe, elkészíteni pedig tényleg gyerekjáték! A levelét se dobjuk el, jó helye lesz a carpaccioban. Nagyböjtben kincset érnek az ilyen fogások, hiszen ezekkel tudjuk változatosabbá tenni étrendünket. Nem mellesleg vegán, glutén-, tej- és minden allergéntől mentes étel.