Szalonnás-hagymás dödölle tejföllel

Gasztro

Szalonnás-hagymás dödölle tejföllel

Bacsa Gábornak, az Input Kitchen & Bar séfjének receptje.

 Hozzávalók:

  • 1 kg hámozott, kockázott „B” jelzésű főzni való burgonya
  • 15 dkg finomliszt
  • 15 dkg rétesliszt
  • 1 ek serészsír
  • 2 fej lilahagyma
  • 1 ek cukor
  • 100 g szalonna
  • balzsamecet
  • 300 g tejföl

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A burgonyát annyi sós, hideg vízben feltesszük főni, amennyi éppen ellepi. Mikor a burgonya megpuhul, a főzővízzel együtt alaposan összetörjük, közben folyamatosan melegítjük.

Folyamatos keverés mellett elkezdjük adagolni hozzá a lisztet, amit addig adagolunk, amíg sűrű masszát nem kapunk.

Kanállal galuskákat szaggatunk belőle, és forró zsíron aranybarnára sütjük.

A maradék zsírban kisütjük a bacont. Mikor megpirult a szalonna, kiszedjük, és a megmaradt zsírban cukrot karamellizálunk. Hozzáadjuk a szeletekre vágott lilahagymát, jól megpirítjuk. A végén hozzáadjuk a balzsamecetet, sózzuk, és 2-3 percig forraljuk.

Tányérra halmozzuk a dödöllét, rátesszük a hagymát, és tejfölt, és az egészet megszórjuk szalonnával.