Gasztro

Sütőtökös pite

Igazi őszi finomság!

Hozzávalók: (26 cm-es tortaformához)

Linzertészta:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tojássárgája

Töltelék:

  • 1 kg sült tök (héj nélkül)
  • 15 dkg méz
  • 5 dkg főzős vaníliás pudingpor
  • 5 evőkanál búzadara
  • fahéj, gyömbér, téli fűszerek (ízlés szerint)
  • 10 dkg mazsola
  • 10 dkg durvára darabolt dió (opcionális)
  • A linzertésztára a töltelék alá búzadara
  • A tetejét ráragasztani, megkenni 1 tojás

Elkészítés:

A hideg vajat a liszttel és a porcukorral összegyúrjuk. Fontos, hogy ne lágyuljon el a keverék, ezért érdemes robotgéppel végezni ezt a műveletet. Miután az összetevők elmorzsolódtak, hozzáadjuk a keverékhez a tojássárgáját is, majd egynemű masszává dolgozzuk össze. Ezután elosztjuk 1/3-2/3 arányban, és kör alakúra formázzuk a kezünkkel mindkét darabot. Végül hűtőbe tesszük a tésztát.

Közben elkészítjük a tölteléket is. A tököt feldaraboljuk, megsütjük, majd egy villával alaposan összetörjük. Hozzáadjuk a mézet, a pudingport, a búzadarát. Fűszerezzük, majd belekerül a mazsola és a dió is.

A linzertészta nagyobbik darabját sodrófával kör alakra nyújtjuk, és óvatosan kibéleljük vele a tortaformát. A lelógó részeket késsel levágjuk. A tészta szélét megkenjük tojással, hogy majd hozzá tudjuk ragasztani a felső tésztaréteget. A tésztát megszórjuk egy kevés búzadarával, majd belesimítjuk a krémesre kevert tölteléket. Erre tesszük a felső tésztaréteget, melyből kivághatunk mintákat, vagy akár rácsot is készíthetünk belőle.

A tetejét megkenjük tojással, majd 35-40 perc alatt szép pirosra sütjük. Mielőtt felvágjuk, hagyjuk kihűlni kicsit.

 

 

 

 

Ajánljuk még:

Citromos túrókrémmel töltött tészta

Nagyanyám nem ismerte a raviolit. Fogalma sem volt, hogy a töltött laskát az olaszok így hívják. Csak szerette derelyevágóval felcakkozni a frissen gyúrt és nyújtott házi tésztát, közéje pedig legtöbbször tehéntúró, juhtúró vagy hagymára pirított szalonna került. Hússal ritkábban készítette, de kétségtelen, hogy ezt az egyszerű fogást ezerféleképpen variálhatjuk. Ezúttal egy citromos, túrókrémes változatot mutatunk.