Hozzávalók: (26 cm-es tortaformához)
Linzertészta:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 tojássárgája
Töltelék:
- 1 kg sült tök (héj nélkül)
- 15 dkg méz
- 5 dkg főzős vaníliás pudingpor
- 5 evőkanál búzadara
- fahéj, gyömbér, téli fűszerek (ízlés szerint)
- 10 dkg mazsola
- 10 dkg durvára darabolt dió (opcionális)
- A linzertésztára a töltelék alá búzadara
- A tetejét ráragasztani, megkenni 1 tojás
Elkészítés:
A hideg vajat a liszttel és a porcukorral összegyúrjuk. Fontos, hogy ne lágyuljon el a keverék, ezért érdemes robotgéppel végezni ezt a műveletet. Miután az összetevők elmorzsolódtak, hozzáadjuk a keverékhez a tojássárgáját is, majd egynemű masszává dolgozzuk össze. Ezután elosztjuk 1/3-2/3 arányban, és kör alakúra formázzuk a kezünkkel mindkét darabot. Végül hűtőbe tesszük a tésztát.
Közben elkészítjük a tölteléket is. A tököt feldaraboljuk, megsütjük, majd egy villával alaposan összetörjük. Hozzáadjuk a mézet, a pudingport, a búzadarát. Fűszerezzük, majd belekerül a mazsola és a dió is.
A linzertészta nagyobbik darabját sodrófával kör alakra nyújtjuk, és óvatosan kibéleljük vele a tortaformát. A lelógó részeket késsel levágjuk. A tészta szélét megkenjük tojással, hogy majd hozzá tudjuk ragasztani a felső tésztaréteget. A tésztát megszórjuk egy kevés búzadarával, majd belesimítjuk a krémesre kevert tölteléket. Erre tesszük a felső tésztaréteget, melyből kivághatunk mintákat, vagy akár rácsot is készíthetünk belőle.
A tetejét megkenjük tojással, majd 35-40 perc alatt szép pirosra sütjük. Mielőtt felvágjuk, hagyjuk kihűlni kicsit.
Ajánljuk még: