Sütőtökös pite

Gasztro

Sütőtökös pite

Igazi őszi finomság!

Hozzávalók: (26 cm-es tortaformához)

Linzertészta:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tojássárgája

Töltelék:

  • 1 kg sült tök (héj nélkül)
  • 15 dkg méz
  • 5 dkg főzős vaníliás pudingpor
  • 5 evőkanál búzadara
  • fahéj, gyömbér, téli fűszerek (ízlés szerint)
  • 10 dkg mazsola
  • 10 dkg durvára darabolt dió (opcionális)
  • A linzertésztára a töltelék alá búzadara
  • A tetejét ráragasztani, megkenni 1 tojás

Elkészítés:

A hideg vajat a liszttel és a porcukorral összegyúrjuk. Fontos, hogy ne lágyuljon el a keverék, ezért érdemes robotgéppel végezni ezt a műveletet. Miután az összetevők elmorzsolódtak, hozzáadjuk a keverékhez a tojássárgáját is, majd egynemű masszává dolgozzuk össze. Ezután elosztjuk 1/3-2/3 arányban, és kör alakúra formázzuk a kezünkkel mindkét darabot. Végül hűtőbe tesszük a tésztát.

Közben elkészítjük a tölteléket is. A tököt feldaraboljuk, megsütjük, majd egy villával alaposan összetörjük. Hozzáadjuk a mézet, a pudingport, a búzadarát. Fűszerezzük, majd belekerül a mazsola és a dió is.

A linzertészta nagyobbik darabját sodrófával kör alakra nyújtjuk, és óvatosan kibéleljük vele a tortaformát. A lelógó részeket késsel levágjuk. A tészta szélét megkenjük tojással, hogy majd hozzá tudjuk ragasztani a felső tésztaréteget. A tésztát megszórjuk egy kevés búzadarával, majd belesimítjuk a krémesre kevert tölteléket. Erre tesszük a felső tésztaréteget, melyből kivághatunk mintákat, vagy akár rácsot is készíthetünk belőle.

A tetejét megkenjük tojással, majd 35-40 perc alatt szép pirosra sütjük. Mielőtt felvágjuk, hagyjuk kihűlni kicsit.

 

 

 

 

Ajánljuk még:

Házi szaloncukor

A magyar karácsony abban a lényeges dologban különbözik a többi nép ünnepétől, hogy nálunk a fenyőváról nem hiányozhat a fénylő sztaniolba burkolt szaloncukor. Sőt, azt már mindenki pendelyes korában elsajátította, hogy hogyan kell észrevétlenül kibontani, majd üresen szépen visszacsukni a fán csüngő csomagolást.