Sütőtökben sült csirkecombok

Gasztro

Sütőtökben sült csirkecombok

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • 1 nagy muskotályos sütőtök
  • 3 ek olívaolaj
  • 4 szelet bacon
  • 6 csirkecomb
    2 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 5-6 szem burgonya
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • só, bors
  • friss kakukkfű

 

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A sütőtöknek egy hosszú és éles késsel körbevágjuk a kalapját úgy, hogy a tök belsejébe is belemenjen a kés. Óvatosan kiemeljük a középső részét, és a magos közepét levágjuk a kalapról. A tök belsejéből egy kanál segítségével kivájjuk a magokat és a hozzá csatlakozó rostokat, csak a tök húsát hagyjuk meg körben. Ezután a tököt és a kalapját egy sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, és 200-220 fokon kb. másfél órát sütjük.

A bacont felaprítjuk, és kevés zsiradékon megpirítjuk. Ezután a megpirult darabokat kiszedjük a serpenyőből, majd a besózott csirkecombokat is körbepirítjuk ugyanebben a szalonnás zsiradékban.

A zöldségeket megtisztítjuk és feldaraboljuk, és egy kis vajon szintén átpirítjuk. Közben meg is sózzuk őket. Friss kakukkfűvel ízesítjük.

Ha mindennel elkészültünk, az elősütött tök belsejébe halmozzuk a húst, a zöldségeket és a szalonnát. Ezután a tök kalapjával befedjük őket, majd visszarakjuk a sütőbe. 190-200 fokon kb. egy-másfél óra alatt készre sütjük az ételt. 

Ajánljuk még:

Fügés finomságok

Bő egy emberöltővel ezelőtt még ritka vendég volt a hazai konyhákban a füge. Emlékszem, gyermekkoromban a Mecsek oldalában virított néhány bokor, és akkora öröm volt, ha a szőlőből hazaigyekvő bácsik egy-egy érett fügével ajándékoztak meg! Azóta sokat változott a világ, és lassan a mi kertünkben is jobban érzi magát a füge, mint a barack. Fügebőségben desszertben, előételben és borkorcsolyában is ott a helye ennek a különleges finomságnak, amely megédesíti a nyári pillanatokat.