Sült libacomb sütőtökpürével, gesztenyével és szőlőmártással

Gasztro

Sült libacomb sütőtökpürével, gesztenyével és szőlőmártással

A libában az is nagyszerű, hogy végtelen számú köret-variációval feldobható, így még ízletesebbé tehető. 

Hozzávalók

  • 4 db libacomb
  • frissen őrölt bors
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 3 szál rozmaring
  • 3 szál kakukkfű
  • 5 dl étolaj

Sütőtökpüré:

  • 1 kg sütőtök
  • 5 dkg vaj
  • 1,5 dkg só
  • 1 vaníliarúd

Pirított gesztenye:

  • 20 dkg főtt gesztenye
  • 3 dkg vaj

Szőlőmártás:

  • 50 dkg szőlő
  • 5 dkg hagyma
  • 2 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • 1 dl balzsamecet
  • 1 dkg só

 

Tovább olvasok

Elkészítés

Egy mélyebb tepsibe öntjük az 5 dl olajat, és ebbe tesszük bele a besózott és friss borssal megszórt libacombokat. Köré rakjuk a fokhagymagerezdeket és a zöldfűszereket. Ezután 110-120 fokos sütőben 3-4 óra alatt puhára és pirosra sütjük.

A sütőtökpüréhez a sütőtököt meghámozzuk, feldaraboljuk, és vajon lepirítjuk. Hozzáadjuk a sót, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Ízesítjük a vanília kikapart belsejével és a héjjal is, majd puhára főzzük.

Ha elkészült, kiszedjük belőle a vanília héját, és az egészet krémesre turmixoljuk. Ekkor is selymesíthetjük még egy kis vajjal.

A főtt gesztenyéket egy serpenyőben lepirítjuk a vajon.

A szőlőmártáshoz félbevágjuk a szőlőszemeket, a hagymát pedig felaprítjuk. A vajjal együtt megolvasztjuk a cukrot. Ha elolvad, és elkezd karamellizálódni, akkor tesszük bele a hagymát.

Hozzáöntjük a balzsamecetet, majd egy kicsit elfőzzük. Ezután jöhetnek a szőlőszemek is. Pici sóval is ízesítjük, és felöntjük egy pohár vízzel. Ha megfőtt, átpasszírozzuk egy sűrű lyukú szitán, majd sűrűre beforraljuk.

Ha a libacombok megsültek, máris tálalunk.