Hozzávalók
- 4 db libacomb
- só
- frissen őrölt bors
- 5 gerezd fokhagyma
- 3 szál rozmaring
- 3 szál kakukkfű
- 5 dl étolaj
Sütőtökpüré:
- 1 kg sütőtök
- 5 dkg vaj
- 1,5 dkg só
- 1 vaníliarúd
Pirított gesztenye:
- 20 dkg főtt gesztenye
- 3 dkg vaj
Szőlőmártás:
- 50 dkg szőlő
- 5 dkg hagyma
- 2 dkg cukor
- 5 dkg vaj
- 1 dl balzsamecet
- 1 dkg só
Elkészítés
Egy mélyebb tepsibe öntjük az 5 dl olajat, és ebbe tesszük bele a besózott és friss borssal megszórt libacombokat. Köré rakjuk a fokhagymagerezdeket és a zöldfűszereket. Ezután 110-120 fokos sütőben 3-4 óra alatt puhára és pirosra sütjük.
A sütőtökpüréhez a sütőtököt meghámozzuk, feldaraboljuk, és vajon lepirítjuk. Hozzáadjuk a sót, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Ízesítjük a vanília kikapart belsejével és a héjjal is, majd puhára főzzük.
Ha elkészült, kiszedjük belőle a vanília héját, és az egészet krémesre turmixoljuk. Ekkor is selymesíthetjük még egy kis vajjal.
A főtt gesztenyéket egy serpenyőben lepirítjuk a vajon.
A szőlőmártáshoz félbevágjuk a szőlőszemeket, a hagymát pedig felaprítjuk. A vajjal együtt megolvasztjuk a cukrot. Ha elolvad, és elkezd karamellizálódni, akkor tesszük bele a hagymát.
Hozzáöntjük a balzsamecetet, majd egy kicsit elfőzzük. Ezután jöhetnek a szőlőszemek is. Pici sóval is ízesítjük, és felöntjük egy pohár vízzel. Ha megfőtt, átpasszírozzuk egy sűrű lyukú szitán, majd sűrűre beforraljuk.
Ha a libacombok megsültek, máris tálalunk.
Ajánljuk még: