Hozzávalók:
A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 1 tk szódabikarbóna
- diónyi sertészsír
- kb. 1,5 dl aludttej
- 1 db tojás
- 1 kk cukor
- só
A töltelékhez:
- 3-4 szem burgonya
- só, bors
- 1 ek sertészsír
A sütéshez:
- 5 dl olaj
A leveshez:
- a burgonya főzőleve
- a strudli leeső szélei
- 1 kk fűszerpaprika
- 1 kis fej hagyma
- 1 kk sertészsír
- só
Elkészítés:
A töltelékhez a burgonyát megtisztítjuk, majd feltesszük főni sós vízben. Ha már puha, akkor leszűrjük, de a vizet nem öntjük ki, mert szükség lesz rá a leveshez. Ezután a krumplit áttörjük krémesre, majd ízesítjük sóval, borssal és egy kis sertészsírral.
A tésztához a lisztet elkeverjük a szódabikarbónával, a sóval és a zsírral. Beleütjük a tojásokat, majd az aludttejjel összegyúrjuk. Ha kisimult a massza, rövid ideig pihentetjük.
Ezután lisztezett deszkán kinyújtjuk, és bejelöljük a tészta közepét. A másik felére szépen sorba rendezve kupacokat készítünk a töltelékből, mely lehet édes túró, szilvalekvár vagy a sós burgonya.
Ha elkészültünk, a tészta másik felét ráhajtjuk a töltelékes részre, és a széleket jól lenyomkodjuk. Egy hosszú pálca segítségével, kb. 5 centiméterenként négyzethálósan beosztjuk a tésztát, majd egy derelyevágóval feldaraboljuk a beosztás szerint. Fontos, hogy a burgonyásnak először vágjuk le a szabálytalan széleit, hiszen arra szükség lesz a leveshez.
Ha elkészültünk a darabolással, bő olajban aranybarnára sütjük a strudlikat. Fontos, hogy az olaj forró legyen, így a tésztácskák azonnal felpuffadnak, és szép párnásak lesznek. Az édes változatot porcukorral meghintve tálaljuk.
Közben a levest is megfőzzük. Visszaforraljuk a burgonya főzővizét, és ebben néhány perc alatt megfőzzük a levágott tésztaszalagokat. Közben egy másik edényben megdinszteljük a felaprított hagymát, megszórjuk egy kanál fűszerpaprikával, majd a fazékba öntjük a megfőtt strudlikhoz. Rövid ideig még forraljuk a levest, majd forrón tálaljuk.
Ajánljuk még: