Hozzávalók
- olívaolaj
- egy fej hagyma
- spárga
- só
- bors
- 1,5 dl tejszín
- 10 dkg kemény sajt reszelve
Elkészítés
A spárgavégeket megpucoljuk, majd enyhén sós vízben főzzük puhára. Leszűrjük, és minimális főzőlével együtt turmixoljuk krémesre.
Ha szeretnénk, ekkor öntsük a spárgakrémet befőttes üvegekbe, zárjuk le légmentesen. Az így kapott spárgapépet, ha kidunsztoljuk a szokásos módon, hónapokig eltehetjük. A lényeg, hogy valóban egy sűrű zöldségkrémet kapjunk, hiszen télire nem érdemes túlvizezett krémeket tartósítani – inkább egy koncentrátumot készítsünk, aminek hála aztán egész évben élvezhetjük a spárga ízét! Készülhet majd belőle egy jó krémleves vagy mártás!
Ha frissen készítenénk el a spárgakrémlevest, érdemes saját ízvilágunk szerint bővíteni a receptet. Ízlés szerint turbózhatjuk az alapot fokhagymával, korianderrel, reszelt sajttal, újhagymával.
Ebben a receptben olívaolajon hagymát dinszteltünk, sóztuk, borsoztuk. Erre öntöttük rá a spárgakrémet és a tejszínt, összeforraltuk, majd még egyszer turmixoltunk rajta egyet. Tálaláskor reszelt sajttal szórtuk a tetejét.
Ebben a videóban láthatjátok, Marcsi miképp teszi el télre a spárgát: