Sós-magos virág

Gasztro

Sós-magos virág

Nálunk nagy becsben vannak a sós sütemények. Magvakkal, kívül ropogós, belül puha tésztával csábítanak esti beszélgetésekre. Ha még fetasajttal töltött savanyú paprikával is feldobod a tálat, nagyon menő lesz!

Hozzávalók

  • 12 dkg zsír
  • 25 dkg liszt
  • 25 dkg túró
  • 1 tojás
  • 1 kiskanál sütőpor
  • 1 kiskanál só
  • 20 dkg mag                                          

A tetejére:

  • 1 tojás
  • durva só

Elkészítés

A magok egyik felét gorombára őröljük. A túrót áttörjük, hozzáadjuk a zsírt, a lisztet, a sütőport, a sót, az őrölt magokat, az egész tojást, és alaposan összegyúrjuk. A jól kidolgozott tésztát fóliába csomagolva legalább egy órán át pihentetjük. Azután lisztezett deszkán kisujjnyi vastag korong formára nyújtjuk. A tésztalap közepére egy kb. 10 cm átmérőjű kistányért helyezünk, és a tészta széleit éles késsel nyolc darabba bevágjuk.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Az így kapott „szirmok” végeit ujjunkkal összecsippentjük, a közepét pedig bevagdossuk. Az elkészült virágot felvert tojással lekenjük, a félretett magokkal és durva sóval megszórjuk. Sütőpapírral borított tepsire téve, előmelegített sütőben 180 fokon 20-25 perc alatt aranysárgára sütjük.

Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho

 

Ajánljuk még:

Nincsen diós mákos nélkül! – Bejglitörténelem az ünnepekre

Ahány ház, annyi recept. Ahány íz, annyi történet. Ahány karácsony, annyi bejgli. De honnan ered a sztársütemény? Minek köszönheti népszerűségét? A bejgli még a karácsonyi kalácsot is lesöpörte az első helyről, mai napig őrzi királyi pozícióját az ünnepi desszertek között.