Sós fánkrudak

Gasztro

Sós fánkrudak

Antal Csilla receptje

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 300 g liszt
  • 1 tojás
  • 1tk só
  • 1 kk cukor
  • 1,5 dkg élesztő
  • 1 dl víz
  • 0,5 dl Magyar Tej
  • 3 dkg Magyar Vaj

A sütéshez:

  • 1 liter olaj

A tálaláshoz:

  • Magyar Tejföl
  • friss rozmaring
  • szeletelt sonka

 

sos-fankrudak-recept-borbas-marcsi

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A lisztet egy dagasztótálba szitáljuk, és elkeverjük a sóval. A tej és a víz keverékét meglangyosítjuk, majd a cukorral együtt felfuttatjuk benne az élesztőt. Ezután az egészet a liszthez adjuk, beleütjük a tojást, majd rugalmas tésztát dagasztunk belőle. Ha szükséges, adunk még hozzá egy kevés vizet. Ha a tészta összeállt, beledolgozzuk a puha vajat is. Ha elkészültünk, letakarjuk a tésztát, majd hűtőben megkelesztjük. 

Ha megkelt, egy alaposan meglisztezett deszkára kiborítjuk, majd körülbelül 1 cm vastagra nyújtjuk. A tészta egyik fele körülbelül 2 arasznyi hosszúságú legyen a nyújtás után. Ha elkészültünk, a tésztát 2,5 centiméter vastagságú csíkokra vágjuk. A csíkokat keresztben elfelezzük. Mindegyik csík tésztára óvatosan ráteszünk egy másikat, és egy pálcikával hosszában megnyomjuk a közepét, hogy a középső részük egymáshoz tapadjon. Ha ezzel a művelettel végeztünk, körülbelül 10 percig pihentetjük a tésztadarabokat. Az olajat nagyobb serpenyőben felmelegítjük körülbelül 160 fokosra. Ezen a hőmérsékleten sütjük a fánkot is. Ha az olaj elérte a megfelelő hőmérsékletet, elkezdhetjük a sütést. Mindegyik darab tésztát még egyszer elfelezzük, és miközben az olajba tesszük a darabokat, mindegyiket óvatosan megnyújtjuk. Szép aranybarnára sütjük őket. Sonkával és rozmaringos tejföllel tálaljuk. 

A finom ételek elkészítését a Magyar Tej termékeket gyártó Alföldi Tej támogatta.

Ajánljuk még:

Fűszeres ünnepi italaink

A karácsonyi időszak Európában nemcsak az ünnepségekről, ajándékokról és a családi együttlétről szól, hanem a különleges, fűszeres italok gazdag hagyományáról is. Minden egyes ország saját egyedi receptekkel és kulturális örökséggel járul hozzá ehhez a csodálatos gasztronómiai hagyományhoz, amely évszázadok óta melegséget és örömet hoz a hideg téli napokba.