Sós fánkrudak

Gasztro

Sós fánkrudak

Antal Csilla receptje

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 300 g liszt
  • 1 tojás
  • 1tk só
  • 1 kk cukor
  • 1,5 dkg élesztő
  • 1 dl víz
  • 0,5 dl Magyar Tej
  • 3 dkg Magyar Vaj

A sütéshez:

  • 1 liter olaj

A tálaláshoz:

  • Magyar Tejföl
  • friss rozmaring
  • szeletelt sonka

 

sos-fankrudak-recept-borbas-marcsi

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A lisztet egy dagasztótálba szitáljuk, és elkeverjük a sóval. A tej és a víz keverékét meglangyosítjuk, majd a cukorral együtt felfuttatjuk benne az élesztőt. Ezután az egészet a liszthez adjuk, beleütjük a tojást, majd rugalmas tésztát dagasztunk belőle. Ha szükséges, adunk még hozzá egy kevés vizet. Ha a tészta összeállt, beledolgozzuk a puha vajat is. Ha elkészültünk, letakarjuk a tésztát, majd hűtőben megkelesztjük. 

Ha megkelt, egy alaposan meglisztezett deszkára kiborítjuk, majd körülbelül 1 cm vastagra nyújtjuk. A tészta egyik fele körülbelül 2 arasznyi hosszúságú legyen a nyújtás után. Ha elkészültünk, a tésztát 2,5 centiméter vastagságú csíkokra vágjuk. A csíkokat keresztben elfelezzük. Mindegyik csík tésztára óvatosan ráteszünk egy másikat, és egy pálcikával hosszában megnyomjuk a közepét, hogy a középső részük egymáshoz tapadjon. Ha ezzel a művelettel végeztünk, körülbelül 10 percig pihentetjük a tésztadarabokat. Az olajat nagyobb serpenyőben felmelegítjük körülbelül 160 fokosra. Ezen a hőmérsékleten sütjük a fánkot is. Ha az olaj elérte a megfelelő hőmérsékletet, elkezdhetjük a sütést. Mindegyik darab tésztát még egyszer elfelezzük, és miközben az olajba tesszük a darabokat, mindegyiket óvatosan megnyújtjuk. Szép aranybarnára sütjük őket. Sonkával és rozmaringos tejföllel tálaljuk. 

A finom ételek elkészítését a Magyar Tej termékeket gyártó Alföldi Tej támogatta.

Ajánljuk még:

Sárgadinnye zöldfűszerekkel, sárga szirmokkal

Menta, citromfű, bazsalikom, körömvirág, levendula – a nyár izgalmas fűszerei. A közös bennük, hogy a sárgadinnyével különösen finoman ötvözhetjük őket! Ráadásul mind hűsítenek is, úgyhogy a forró napokon az édes sárgadinnyéket hol egyikkel, hol másikkal bolondíthatjuk meg. A sárgadinnyét sosem lehet megunni így! Mutatós, ha a dinnye húsát karalábévájóval vájjuk ki, de ha nincs kedvünk bíbelődni a kis dinnyegolyók formázásával, akkor jöhet a kés, legyenek egyszerűen kockák.