Hozzávalók:
A tésztához:
- 300 g liszt
- 1 tojás
- 1tk só
- 1 kk cukor
- 1,5 dkg élesztő
- 1 dl víz
- 0,5 dl Magyar Tej
- 3 dkg Magyar Vaj
A sütéshez:
- 1 liter olaj
A tálaláshoz:
- Magyar Tejföl
- friss rozmaring
- szeletelt sonka
Elkészítés:
A lisztet egy dagasztótálba szitáljuk, és elkeverjük a sóval. A tej és a víz keverékét meglangyosítjuk, majd a cukorral együtt felfuttatjuk benne az élesztőt. Ezután az egészet a liszthez adjuk, beleütjük a tojást, majd rugalmas tésztát dagasztunk belőle. Ha szükséges, adunk még hozzá egy kevés vizet. Ha a tészta összeállt, beledolgozzuk a puha vajat is. Ha elkészültünk, letakarjuk a tésztát, majd hűtőben megkelesztjük.
Ha megkelt, egy alaposan meglisztezett deszkára kiborítjuk, majd körülbelül 1 cm vastagra nyújtjuk. A tészta egyik fele körülbelül 2 arasznyi hosszúságú legyen a nyújtás után. Ha elkészültünk, a tésztát 2,5 centiméter vastagságú csíkokra vágjuk. A csíkokat keresztben elfelezzük. Mindegyik csík tésztára óvatosan ráteszünk egy másikat, és egy pálcikával hosszában megnyomjuk a közepét, hogy a középső részük egymáshoz tapadjon. Ha ezzel a művelettel végeztünk, körülbelül 10 percig pihentetjük a tésztadarabokat. Az olajat nagyobb serpenyőben felmelegítjük körülbelül 160 fokosra. Ezen a hőmérsékleten sütjük a fánkot is. Ha az olaj elérte a megfelelő hőmérsékletet, elkezdhetjük a sütést. Mindegyik darab tésztát még egyszer elfelezzük, és miközben az olajba tesszük a darabokat, mindegyiket óvatosan megnyújtjuk. Szép aranybarnára sütjük őket. Sonkával és rozmaringos tejföllel tálaljuk.
A finom ételek elkészítését a Magyar Tej termékeket gyártó Alföldi Tej támogatta.
Ajánljuk még: