Hozzávalók:
A tésztához:
- 40 dkg finomliszt
- 1 dl langyos víz
- 2 dkg élesztő
- 1 kk cukor
- 1,5 dl tej
- 1 db tojás
- 1 tk só
- 3 ek olívaolaj
- 1 kk durvára őrölt bors
- ½ kk kurkuma
- ½ kk szerecsendió
A töltelékhez:
- 3 szelet bacon
- 5 dkg mozzarella
- 3 dkg vaj
Elkészítés:
Az élesztőt a langyos vízben a cukorral felfuttatjuk. A lisztet egy dagasztótálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojást és a fűszereket. Annyi tejjel dagasztjuk be, hogy rugalmas, jól kezelhető tésztánk legyen. Ha a tészta már összeállt, beledolgozzuk az olívaolajat is. Amikor már szép sima a tészta, kiolajozott tálba rakjuk, a felületét is vékonyan lekenjük, majd langyos helyen duplájára kelesztjük.
Közben előkészítjük a töltéket. A bacont apró darabokra vágjuk, majd lassú tűznél megpirítjuk. A sajtot lereszeljük. Ha a tészta megkelt, lisztezett felületre borítjuk, majd egy kb. 60 x 20 cm-es téglalapot nyújtunk belőle. Megkenjük puha vajjal, majd megszórjuk a pirított baconnel és a reszelt sajttal. A hosszabbik oldalától indulva precízen feltekerjük, majd a két végét megkenjük egy kevés vízzel, és egymáshoz ragasztjuk.
Óvatos mozdulatokkal nyomkodjuk össze, hogy egy koszorút kapjunk. Ezután rakjuk egy kivajazott lapos tepsire, és a közepébe tegyünk egy kis edényt, ami majd segít, hogy sülés közben is megtartsa a formáját. Ezt is vajazzuk meg. Ezután fogjunk egy nagyon éles kést, és kezdjük el felszabdalni a kalácsot úgy, hogy nem vágjuk át teljesen. A belső fele maradjon egyben. A kést 45 fokos szögben tartsuk végig, hogy a szeletek ferdék legyenek. Egy kicsit húzogassuk is szét őket.
Ha körbeértünk, akkor hagyjuk a kalácsot még kb. 10 percig kelni, majd tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe. Kb. 25 perc alatt sül szép pirosra.
A cikk létrejöttét a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatta
Ajánljuk még: