Sonkás-sajtos vendégváró koszorú

Gasztro

Sonkás-sajtos vendégváró koszorú

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 40 dkg finomliszt
  • 1 dl langyos víz
  • 2 dkg élesztő
  • 1 kk cukor
  • 1,5 dl tej
  • 1 db tojás
  • 1 tk só
  • 3 ek olívaolaj
  • 1 kk durvára őrölt bors
  • ½ kk kurkuma
  • ½ kk szerecsendió

A töltelékhez:

  • 3 szelet bacon
  • 5 dkg mozzarella
  • 3 dkg vaj

 

Tovább olvasok
 

 

Elkészítés:

Az élesztőt a langyos vízben a cukorral felfuttatjuk. A lisztet egy dagasztótálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojást és a fűszereket. Annyi tejjel dagasztjuk be, hogy rugalmas, jól kezelhető tésztánk legyen. Ha a tészta már összeállt, beledolgozzuk az olívaolajat is. Amikor már szép sima a tészta, kiolajozott tálba rakjuk, a felületét is vékonyan lekenjük, majd langyos helyen duplájára kelesztjük.

 

Közben előkészítjük a töltéket. A bacont apró darabokra vágjuk, majd lassú tűznél megpirítjuk. A sajtot lereszeljük. Ha a tészta megkelt, lisztezett felületre borítjuk, majd egy kb. 60 x 20 cm-es téglalapot nyújtunk belőle. Megkenjük puha vajjal, majd megszórjuk a pirított baconnel és a reszelt sajttal. A hosszabbik oldalától indulva precízen feltekerjük, majd a két végét megkenjük egy kevés vízzel, és egymáshoz ragasztjuk.

Óvatos mozdulatokkal nyomkodjuk össze, hogy egy koszorút kapjunk. Ezután rakjuk egy kivajazott lapos tepsire, és a közepébe tegyünk egy kis edényt, ami majd segít, hogy sülés közben is megtartsa a formáját. Ezt is vajazzuk meg. Ezután fogjunk egy nagyon éles kést, és kezdjük el felszabdalni a kalácsot úgy, hogy nem vágjuk át teljesen. A belső fele maradjon egyben. A kést 45 fokos szögben tartsuk végig, hogy a szeletek ferdék legyenek. Egy kicsit húzogassuk is szét őket.

 

Ha körbeértünk, akkor hagyjuk a kalácsot még kb. 10 percig kelni, majd tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe. Kb. 25 perc alatt sül szép pirosra.

 A cikk létrejöttét a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatta