Smarni resztelt szilvával (osztrák császármorzsa)

Gasztro

Smarni resztelt szilvával (osztrák császármorzsa)

Harrer-Abosi Beatrix receptje

Hozzávalók

A smarnihoz:

  • 4 db tojás
  • 200 g liszt
  • 250 ml tej
  • 2 ek vaj
  • 2 ek mazsola
  • 2 tk kristálycukor
  • 1 csipet só

Resztelt szilva:

  • 1 kg szilva
  • 2 tk szegfűszeg
  • 2 rúd fahéj
  • 25 g cukor
  • 1 db citrom

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A tésztához a tojásokat szétválasztjuk, és a fehérjéből a csipet sóval kemény habot verünk. A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a lisztet és a tejet. Egy habverővel simára keverjük. Olyan állagot kell kapnunk, mintha egy sűrű palacsintatésztát készítenénk. Ezután óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot.

Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, ráöntjük a tésztát, és beleszórjuk a mazsolát. Kissé lepirítjuk, majd néhányszor átforgatjuk, hogy minden oldala aranybarnára süljön. Végül egy lapáttal nagyobb darabokra vágjuk a tésztát, kevés cukorral megszórjuk, és hagyjuk, hogy a serpenyőben rákaramellizálódjon a cukor a tésztára. Befejezésként rummal flambírozzuk.

A resztelt szilvához a gyümölcsöt elfelezzük és kimagozzuk. Lábosba tesszük és a cukorral megszórjuk. A citromot alaposan megmossuk, feldaraboljuk, majd ezt is a szilvához adjuk. Ízesítjük egész fahéjjal és őrölt szegfűszeggel. Kevés vízzel felöntjük, és fedő alatt addig főzzük, míg a leve sűrű és krémes nem lesz. A végén a citromot és a fahéjat kivesszük belőle, különben meg fog keseredni.

Ha elkészültünk, máris tálaljuk a smarnit a fűszeres, resztelt szilvával.

Ajánljuk még:

Kastélykonyhák édes titkai: „édes, mint a szerelem és gyengéd, mint a csók”

Lessünk be kastélyok konyháiba! Vajon mi kerülhetett karácsonykor az asztalra? Milyen süteményeket sütöttek? Miféle finom illat lengte be a süteményestálak környékét? Vajon megtudhatjuk-e pontosan, mi minden került Erzsébet királyné és családja ünnepi sütemény kínálatába, ahol egybekelt a hatalmas birodalom sokszínű ízvilága érvényesült?