Hozzávalók
A smarnihoz:
- 4 db tojás
- 200 g liszt
- 250 ml tej
- 2 ek vaj
- 2 ek mazsola
- 2 tk kristálycukor
- 1 csipet só
Resztelt szilva:
- 1 kg szilva
- 2 tk szegfűszeg
- 2 rúd fahéj
- 25 g cukor
- 1 db citrom
Elkészítés
A tésztához a tojásokat szétválasztjuk, és a fehérjéből a csipet sóval kemény habot verünk. A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a lisztet és a tejet. Egy habverővel simára keverjük. Olyan állagot kell kapnunk, mintha egy sűrű palacsintatésztát készítenénk. Ezután óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot.
Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, ráöntjük a tésztát, és beleszórjuk a mazsolát. Kissé lepirítjuk, majd néhányszor átforgatjuk, hogy minden oldala aranybarnára süljön. Végül egy lapáttal nagyobb darabokra vágjuk a tésztát, kevés cukorral megszórjuk, és hagyjuk, hogy a serpenyőben rákaramellizálódjon a cukor a tésztára. Befejezésként rummal flambírozzuk.
A resztelt szilvához a gyümölcsöt elfelezzük és kimagozzuk. Lábosba tesszük és a cukorral megszórjuk. A citromot alaposan megmossuk, feldaraboljuk, majd ezt is a szilvához adjuk. Ízesítjük egész fahéjjal és őrölt szegfűszeggel. Kevés vízzel felöntjük, és fedő alatt addig főzzük, míg a leve sűrű és krémes nem lesz. A végén a citromot és a fahéjat kivesszük belőle, különben meg fog keseredni.
Ha elkészültünk, máris tálaljuk a smarnit a fűszeres, resztelt szilvával.
Ajánljuk még: