Gasztro

„Shotonya”

Pauli Zoltán receptje

Hozzávalók

  • 2 db sertésnyelv
  • 3 db sertésfül
  • 4 db sertésköröm
  • 2 szelet füstölt csülök
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • ½ karalábé
  • ½ zeller
  • 1 fej vöröshagyma
  • 8-10 gerezd fokhagyma
  • bors

A toppinghoz:

  • 2 ek. aprított petrezselyem
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. reszelt torma
  • 2 ek. kapribogyó

Az összeállításhoz:

  • savanyú uborka
  • gyöngyhagyma
  • lime

 

A sertésnyelveket, a füleket és a körmöket bő vízben feltesszük főni. Ha felforrt a víz, leöntjük, majd tiszta vizet öntünk a húsokra, így folytatjuk a főzést. A levet ízesítjük sóval, egész borssal, fokhagymával, vöröshagymával. Teszünk hozzá megtisztított sárgarépát, fehérrépát, zellert és karalábét. Ízesítésként kerül bele 1-2 szelet füstölt csülök is. Így főzzük pötyögtetve 4-5 órán át. Közben folyamatosan szedegetjük le róla a habot és a zsírt. Ha megfőttek a sertésrészek, kiszedjük ezeket a forró léből, és kicsit hagyjuk hűlni. A levet pedig hagyjuk ülepedni.

Ha már tudunk dolgozni a húsokkal, akkor kis kockákra daraboljuk, és kisebb poharakba elosztjuk ezeket. Ha szeretnénk, tehetünk melléjük a füstölt húsból is, illetve jól áll neki, ha kerül bele aprított savanyú uborka is. Ha elkészültünk, minden poharat megtöltünk lével. Hagyjuk megdermedni, majd előkészítjük a tálaláshoz. A petrezselymet felaprítjuk, a fokhagymát, kapribogyót pici koskákra vágjuk, majd elkeverjük a reszelt tormával. Ezt a keveréket, illetve egy-egy cikk lime-ot és egy-két szem gyöngyhagymát teszünk a „shotonyák” tetejére.

Tökéletes vendégváró falat!

Ajánljuk még:

Retek carpaccio

A carpaccio olasz eredetű előétel, amit jó ötven évvel ezelőtt alkotott meg egy velencei séf. Az eredeti változat hajszálvékonyra szelt nyers marhahúsból készült, azóta azonban sokféle ételt neveznek carpaccionak, ami valamilyen vékonyra szelt vagy gyalult alapanyagból és citromból, ecetből, olajból, fűszerekből áll össze. A kora tavaszi zöldségkínálatban előkelő helyet foglal el a retek – legyen az fekete retek, hónapos retek vagy jégcsapretek. Ez utóbbihoz rendszeresen hozzájuthatunk kedvező áron. Ebben a finom fogásban új életet lehelhetünk ebbe az zöldségbe, elkészíteni pedig tényleg gyerekjáték! A levelét se dobjuk el, jó helye lesz a carpaccioban. Nagyböjtben kincset érnek az ilyen fogások, hiszen ezekkel tudjuk változatosabbá tenni étrendünket. Nem mellesleg vegán, glutén-, tej- és minden allergéntől mentes étel.