Sharlotka

Gasztro

Sharlotka

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 4 tojás
  • 25 dkg porcukor
  • 25 dkg liszt
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • fél csomag sütőpor
  • 10 dkg vaj
  • 1 kg alma (más idénygyümölccsel is elkészíthető, pl.: őszibarack)
  • 2 narancs lereszelt héja
  • csipet só
  • kristálycukor
  • őrölt fahéj

Elkészítés

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből egy csipet sóval kemény habot verünk, a sárgákat pedig kikeverjük a porcukorral. A lisztet alaposan összemorzsoljuk a vajjal, majd beleforgatjuk a cukorral kikevert tojások sárgáit. Beletesszük a vaníliás cukrot, a sütőport, a narancsok lereszelt héját és elkeverjük. Ezután a tojásfehérjék kemény habjának nagyjából az egyharmadát óvatosan, laza mozdulatokkal, hogy a hab ne törjön össze, beleforgatjuk a masszába, majd két adagban a teljes mennyiséget.

Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a tésztát, ami kissé sűrű állagú és sorban, egyesével, szorosan egymás mellé ráhelyezzük a megtisztított, körülbelül félcentis szeletekre vágott almát. Mikor az alma befedte a tésztát, megszórjuk a tetejét kristálycukorral és őrölt fahéjjal. Előmelegített 200 fokos sütőben szép pirosra sütjük a tetejét. Kockára vágva, a tetejét porcukorral megszórva tálaljuk.

Ajánljuk még:

Holnap nyit a Hagyományok Háza Ünnepváró Forgataga

A Hagyományok Háza életében a karácsonyi ünnepvárás az év legmeghittebb időszaka. Az idén december 6. és 8. között megrendezésre kerülő Ünnepváró Forgatag koncertekkel, bábelőadássokkal, ajándékkészítő műhelyekkel, mesével, gyerektáncházzal, kézműves vásárral és mesterségbemutatókkal, valamint kedvezményes kiadványárusítással várja a látogatókat. A különleges, minden korosztályt megszólító programsorozat egyik legizgalmasabb tevékenysége a kézműves műhelyekben zajlik, ahol hagyományos mesterségekből ihletett, kézzel készített ajándékokat lehet alkotni.