Hozzávalók:
- 1 sertésszűz
- olívaolaj
- só
- bors
Pirított gomba:
- 40 dkg barna csiperke
- só
- bors
- kakukkfű
Az összeállításhoz:
- 8-10 szelet sonka
- 2 adag leveles tészta
- 1 db tojás
- fekete szezámmag
Elkészítés:
Elsőként lehártyázzuk a húst, majd a vékonyabb részeket a végéről levágjuk, hogy mindenhol egyenletes vastagságú legyen. Sózzuk, borsozzuk, majd egy forró serpenyőben kevés olajon tökéletesen körbekérgezzük. Közben ne szurkáljuk, hogy a húsból ne tudjon kifolyni a szaft. Ha elkészültünk, kivesszük a húst egy tálra, és hagyjuk hűlni. Közben a gombát finomra aprítjuk, és az előzőleg használt serpenyőben megpirítjuk. Fontos, hogy az összes nedvesség távozzon el a gombából, így nem fogja majd eláztatni a leveles tésztát. Ha már teljesen száraz, sózzuk, borsozzuk, ízesítjük kakukkfűvel, majd kihűtjük.
Ha mindennel elkészültünk, egy akkora darab frissentartó fóliát terítünk magunk elé, amivel be tudjuk majd csomagolni a húst. Erre sorban ráterítjük a sonkaszeleteket úgy, hogy kissé fedjék egymást. Ezután egyenletesen elterítjük rajta a pirított, apróra vágott gombát, majd ráhelyezzük a szűzpecsenyét. A folpack segítségével szorosan feltekerjük. A fólia végeit lezárjuk, majd a tekercset hűtőszekrénybe rakjuk, míg teljesen le nem hűl.
Ezután a leveles tésztát kiterítjük egy nagyobb deszkára, majd ráhelyezzük a folpackból óvatosan kibontott tekercset. Beletekerjük a tésztába úgy, hogy a hajtás vége majd alulra kerüljön. A végeket is lezárjuk.
A maradék tésztából vékony csíkokat vághatunk, és azokkal díszíthetjük a tekercset.
Végül egy vastagon kivajazott tepsibe rakjuk a tekercset, majd tojással vékonyan megkenjük a külsejét, és megszórjuk fekete szezámmaggal. 180 fokra előmelegített sütőbe rakjuk, és szép pirosra sütjük.
Borbás Marcsi ezt a receptet így készítette el:
Ajánljuk még: