Hozzávalók:
- 10 dkg vaj
- 1,5 fej vöröshagyma
- 50 dkg báránylapocka
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 ek fűszerpaprika
- bárányalaplé
- 30 dkg savanyú káposzta
- 2 dl tejföl
- 2-3 ek káposztalé
- 1 lime leve
- friss medvehagyma
- friss tárkony
- só
- bors
- 2 szál sárgarépa
- 2 dkg vaj
ízesítőcsokor:
- rozmaring
- kakukkfű
- babérlevél
- petrezselyem
- póréhagyma
Elkészítés:
A vöröshagymát finomra felvágjuk, majd a vajon megdinszteljük kb. 10-12 perc alatt. A húst is apróra vágjuk, és a megdinsztelt hagymához adjuk. Sózzuk, borsozzuk majd hagyjuk, hogy a hús kiengedje a levét. Elkészítjük az ízesítőcsokrot. A fűszernövényeket megmossuk, majd összekötjük, és a levesbe rakjuk. Jöhet bele a fűszerpaprika is, illetve a reszelt fokhagyma. Ezután felöntjük az alaplével. Így kezdjük el főzni.
A savanyú káposztát átmossuk, majd a levesbe rakjuk. Annyi alaplevet öntünk még hozzá, hogy leves sűrűségű legyen, és a káposztát is ellepje. Ha a káposzta és a hús is megfőtt, tejföllel behabarjuk. A tejfölt kikeverjük egy kevés forró lével, majd a leveshez adjuk.
A sárgarépát megtisztítjuk, majd kisebb kockákra vágjuk. Vajon átpirítjuk, de csak annyira, hogy még roppanós maradjon. A végén ez is belekerül a levesbe, és egyet még forralunk rajta. Ekkor megkóstoljuk, és beállítjuk a savakat. Teszünk hozzá egy keveset a savanyú káposzta levéből, illetve lime-levet is facsarunk bele.
Friss medvehagymával, tárkonnyal, tejföllel és ropogós kenyérrel tálaljuk.