Savanyú káposztás bárányleves

Gasztro

Savanyú káposztás bárányleves

Dudás Szabolcs receptje

Hozzávalók:

  • 10 dkg vaj
  • 1,5 fej vöröshagyma
  • 50 dkg báránylapocka
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ek fűszerpaprika
  • bárányalaplé
  • 30 dkg savanyú káposzta
  • 2 dl tejföl
  • 2-3 ek káposztalé
  • 1 lime leve
  • friss medvehagyma
  • friss tárkony
  • bors
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 dkg vaj

ízesítőcsokor:

  • rozmaring
  • kakukkfű
  • babérlevél
  • petrezselyem
  • póréhagyma

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A vöröshagymát finomra felvágjuk, majd a vajon megdinszteljük kb. 10-12 perc alatt. A húst is apróra vágjuk, és a megdinsztelt hagymához adjuk. Sózzuk, borsozzuk majd hagyjuk, hogy a hús kiengedje a levét. Elkészítjük az ízesítőcsokrot. A fűszernövényeket megmossuk, majd összekötjük, és a levesbe rakjuk. Jöhet bele a fűszerpaprika is, illetve a reszelt fokhagyma. Ezután felöntjük az alaplével. Így kezdjük el főzni.

A savanyú káposztát átmossuk, majd a levesbe rakjuk. Annyi alaplevet öntünk még hozzá, hogy leves sűrűségű legyen, és a káposztát is ellepje. Ha a káposzta és a hús is megfőtt, tejföllel behabarjuk. A tejfölt kikeverjük egy kevés forró lével, majd a leveshez adjuk.

A sárgarépát megtisztítjuk, majd kisebb kockákra vágjuk. Vajon átpirítjuk, de csak annyira, hogy még roppanós maradjon. A végén ez is belekerül a levesbe, és egyet még forralunk rajta. Ekkor megkóstoljuk, és beállítjuk a savakat. Teszünk hozzá egy keveset a savanyú káposzta levéből, illetve lime-levet is facsarunk bele.

Friss medvehagymával, tárkonnyal, tejföllel és ropogós kenyérrel tálaljuk.

Ajánljuk még:

Erdésztokány friss füvekkel

Tavasz derekán az erdő és a rét olyan zöldben ring, amit talán a legnagyobb festők sem tudnak visszaadni vásznukon. Ezeket a zöld ízeket megkóstolhatjuk, levesbe vagy főzelékbe szelídíthetjük – persze, csak azután, ha meggyőződtünk róla, hogy ehetőek. Ezt a füves tokányt egy kedves erdész barátunk készítette nekünk először, az erdő rejtekén. Csodájára jártunk, mi minden került bele a kosarából! A sok-sok zöld „miskulancia” mennyei mártássá változott benne, mire a hús megpuhult, a juhtúró és a tojás bársonyossá simította, a tejföl csöppet savanyított rajta – ízében ott volt a tavaszi madárdal, a kikelet jókedve, az erdő zúgása fenségesen.

 

Már követem az oldalt

X