Sajttorta sós karamellel

Gasztro

Sajttorta sós karamellel

Az amerikai sajttorta mára világszerte az egyik legnépszerűbb desszertnek számít. És egyáltalán nem nehéz elkészíteni. Juhos József receptjét mutatjuk!

Hozzávalók

Az alaphoz:

  • 200 g darált keksz
  • 50 g porcukor
  • 125 g olvasztott vaj
  • ízlés szerint kis citromhéj

A sajtkrémhez:

  • 300 g túró
  • 150 g cukor
  • 300 g tejföl
  • 300 g mascarpone
  • 250 g egész tojás (5 tojás)

A sós karamellhez:

  • 240 g cukor
  • 270 g tejszín
  • 150 g vaj
  • 6 g só

Elkészítés

Először a sós karamellt készítjük el, mert akkor tudjuk csak a tortához felhasználni, ha 3 órát hidegen állt. A cukrot egy lábosba öntjük és folyamatosan kevergetve megolvasztjuk. Amikor már olyan a színe, mint a dobostorta tetején, akkor elkezdjük nagyon óvatosan, kis adagokban, szinte cseppenként hozzáadni a tejszínt. Természetesen folyamatosan keverni kell a masszát, és csak akkor öntsünk újabb adag tejszínt a cukorhoz, ha az már teljesen elkeveredett benne.

Vigyázzunk, mert a cukor hőmérséklete nagyon magas, ezért amikor a tejszínből beleöntünk, akkor a forró gőz felcsaphat, ha nem vigyázunk, megégetheti a kezünket. Arra érdemes még ügyelni, hogy az elején tényleg csak nagyon kis adagokban öntsük a tejszínt a cukorhoz, mert könnyen megkeményítheti a cukrot. Ha ez bekövetkezik, akkor természetesen addig kell melegíteni, amíg újra folyékony állagú lesz.

Miután az összes tejszínt beleöntöttük, és szép egyenletes a karamell, beletesszük a sót, amit szintén elkeverünk, majd leveszünk a tűzről. A vajat kisebb darabokra vágjuk és egyenként adjuk a karamellhez, miközben botmixerrel keverjük. Fontos, hogy a vajat felvegye a karamell, akkor jó, amikor selymes az állaga. Ezután tegyük hideg helyre vagy hűtőszekrénybe három órára.

Egy kapcsos tortaforma aljára sütőpapírt helyezünk, majd összedolgozzuk a kekszes alapot és egyenletesen a forma aljára nyomkodjuk. A túrót egy kanállal vagy fakanállal összekeverjük a cukorral és öt percet állni hagyjuk. Ezután laza mozdulatokkal a többi hozzávalót is beleforgatjuk a krémbe. Nem kell habosítani, mert akkor meg fog repedni a torta teteje sütés közben. A krém kétharmadát ráöntjük a kekszes alapra, az egyharmadába belekeverjük a sós karamell felét (az elkészített mennyiség két tortára elegendő) és a sajtkrém tetejére csorgatjuk, márványszerűen.

140 fokos sütőben 35-40 perc alatt megsül. Ha nem légkeveréses sütőben sütjük, akkor a sütés felénél ki kell venni a tortát és 180 fokot fordítani rajta és úgy sütni tovább, azaz meg kell fordítani.

Miután kivettük a sütőből meg kell várni, amíg kihűl, mert melegen a közepe még lágy lesz. A teteje egy kicsit be fog esni, ettől nem kell megijedni. Mielőtt szeletelnénk, a karimát vágjuk körbe, emeljük le róla és tetszőleges formára szeleteljük fel.

 

 
 
 

 

Ajánljuk még:

Nincsen diós mákos nélkül! – Bejglitörténelem az ünnepekre

Ahány ház, annyi recept. Ahány íz, annyi történet. Ahány karácsony, annyi bejgli. De honnan ered a sztársütemény? Minek köszönheti népszerűségét? A bejgli még a karácsonyi kalácsot is lesöpörte az első helyről, mai napig őrzi királyi pozícióját az ünnepi desszertek között.