Hozzávalók:
- 30 dkg finomliszt
- 2 dkg élesztő
- 1 kk cukor
- 1 tk só
- 1 kk bors
- kb 1,5 dl Magyar Tej
- 1 dkg Magyar Vaj
Töltelék:
- 10 dkg Magyar Trappista Sajt
A tetejére:
- 1 dkg olvasztott Magyar Vaj
- aprított petrezselyem
A lisztet egy dagasztótálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót és a borsot. Közben az élesztőt egy kevés langyos tejben felfuttatjuk a cukorral. Ha már habos, akkor elkezdjük bedagasztani a tésztát a maradék tejjel. Ha már összeállt, beledolgozzuk a puha vajat is. Rugalmas, jól formázható állagú tésztát kell kapnunk. Ha már szép sima a felülete, és buborékok jelennek meg rajta, akkor vékonyan olajozzuk be a felületét, takarjuk le, és tegyük langyos helyre kelni.
Ha duplájára dagadt a tészta, akkor lisztezett felületre borítjuk, és 16-18 darabra vágjuk. Mindegyik tésztarészből gombócot készítünk, melynek a közepébe egy darab sajtot rakunk. Figyeljünk, hogy a sajt ne lógjon ki a tésztagombócból. Ezután egy kivajazott, kerek, kb. 20 cm-es sütőformába rakjuk a gombócokat, és 20 percet hagyjuk kelni. Közben a sütőedényt takarjuk le, hogy ne száradjon ki a felületük.
180 fokon kb. 30 perc alatt szép pirosra sütjük a gombócokat. Amint kivettük őket a sütőből, megkenjük a felületüket petrezselymes olvasztott vajjal.
A finom ételek elkészítését a Magyar Tej termékeket gyártó Alföldi Tej támogatta!