Hozzávalók:
- 1,5 kg sárgabarack
- 3-4 fej damaszkuszi rózsa
- 1 doboz 3:1 Koronás befőzőcukor
![rozsas-baracklekvar-recept-borbas-marcsi](/data/articles/113/1130/article-113015/Rozsas_baracklekvar_recept_Borbas_Marcsi_10_fit_1060x10000.jpg?key=b359d758fde0605eba240f2f65a090d1)
Elkészítés:
A rózsákat frissen szüreteljük, közvetlenül a lekvárfőzés előtt. A damaszkuszi rózsának igazán különleges aromája van, kicsit citrusos, ami kiemeli a sárgabarack ízét. Ezért érdemes mindenképpen ezt a fajtát használni. Egyébként minden rózsa ehető, de felhasználás előtt érdemes megkóstolni, hogy nem keserű-e. Arra nagyon figyeljünk, hogy vegyszerekkel kezelt rózsát ne használjunk.
A barackot megmossuk, kimagozzuk, majd feltesszük főni. Olyan fajtát válasszunk, melynek a héja elolvad. Hozzáadjuk a befőzőcukrot, majd addig főzzük kis lángon, folyamatos keverés mellett, míg teljesen egynemű nem lesz. Ekkor lekapcsoljuk alatta a tüzet, és beletesszük a rózsaszirmokat. Elkeverjük, még forrón csírátlanított üvegekbe töltjük, és azonnal lezárjuk. Kidunsztoljuk, majd hűvös helyen tároljuk.
A recept megjelenését a Koronás Cukor támogatta.
Ajánljuk még: