Rózsás baracklekvár

Gasztro

Rózsás baracklekvár

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • 1,5 kg sárgabarack
  • 3-4 fej damaszkuszi rózsa
  • 1 doboz 3:1 Koronás befőzőcukor

 

Tovább olvasok
rozsas-baracklekvar-recept-borbas-marcsi

Elkészítés:

A rózsákat frissen szüreteljük, közvetlenül a lekvárfőzés előtt. A damaszkuszi rózsának igazán különleges aromája van, kicsit citrusos, ami kiemeli a sárgabarack ízét. Ezért érdemes mindenképpen ezt a fajtát használni. Egyébként minden rózsa ehető, de felhasználás előtt érdemes megkóstolni, hogy nem keserű-e. Arra nagyon figyeljünk, hogy vegyszerekkel kezelt rózsát ne használjunk.

A barackot megmossuk, kimagozzuk, majd feltesszük főni. Olyan fajtát válasszunk, melynek a héja elolvad. Hozzáadjuk a befőzőcukrot, majd addig főzzük kis lángon, folyamatos keverés mellett, míg teljesen egynemű nem lesz. Ekkor lekapcsoljuk alatta a tüzet, és beletesszük a rózsaszirmokat. Elkeverjük, még forrón csírátlanított üvegekbe töltjük, és azonnal lezárjuk. Kidunsztoljuk, majd hűvös helyen tároljuk.

A recept megjelenését a Koronás Cukor támogatta.

Ajánljuk még:

Sárgadinnye zöldfűszerekkel, sárga szirmokkal

Menta, citromfű, bazsalikom, körömvirág, levendula – a nyár izgalmas fűszerei. A közös bennük, hogy a sárgadinnyével különösen finoman ötvözhetjük őket! Ráadásul mind hűsítenek is, úgyhogy a forró napokon az édes sárgadinnyéket hol egyikkel, hol másikkal bolondíthatjuk meg. A sárgadinnyét sosem lehet megunni így! Mutatós, ha a dinnye húsát karalábévájóval vájjuk ki, de ha nincs kedvünk bíbelődni a kis dinnyegolyók formázásával, akkor jöhet a kés, legyenek egyszerűen kockák.