Stefi néni tejberizse
Hozzávalók:
- 12,5 dkg rizs
- 1 l tej
- 10 dkg cukor
- 2 evőkanál rizsliszt
- 1 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg étcsokoládé
- a tálaláshoz: csokoládéöntet vagy reszelt csokoládé
Elkészítés:
A tejből egy bögrényit kimérünk, és a keményítőt simára keverjük benne. A megmosott rizst a cukorral együtt a többi tejbe tesszük, és lassú tűzön, szüntelenül kevergetve addig főzzük, míg a rizs megpuhul. Ekkor beletördeljük a csokoládét, hozzáöntjük a pudingporos tejet, és újból felforraljuk. Behűtjük, majd üvegtálkákba porciózva kínáljuk csokoládéöntettel vagy reszelt csokoládéval a tetején.
Rizsfelfújt almaköntösben
- 2 dl rizs
- 8 dl tej
- 10 dkg mazsola
- fél dl rum
- 3 tojás
- 20 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 5 dkg vaj
- 2 szép nagy alma
az eperöntethez:
- 40 dkg eper
- 1 kiskanál citromlé
- 3 evőkanálnyi méz
Elkészítés:
A mazsolát rumba áztatjuk. A rizst folyó vízzel leöblítjük, majd a tejben puhára főzzük. A tojássárgákat a cukorral habosra verjük, ízesítjük vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a lecsöpögtetett mazsolát és a tejberizst. Végül a tojások fehérjéből vert kemény habot is beleforgatjuk. A megtisztított, négybe vágott almákat hajszálvékonyan felszeleteljük. Egy tűzálló tálat kivajazunk, kibéleljük az almaszeletekkel úgy, hogy kissé fedjék egymást. A rizses masszát belesimítjuk az alma-ágyba. Előmelegített sütőbe toljuk és 180 fokon körülbelül fél óra alatt aranyszínűre sütjük. Eközben elkészítjük az eperöntetet. A megtisztított epret egy kis citromlével és a mézzel simára turmixoljuk. A megsült rizsfelfújtat a formából kiborítva, porcukorral megszórva, eperöntettel meglocsolva kínáljuk. Eperöntet helyett természetesen bármilyen gyümölcsöntet szóba jöhet, vagy gyümölcslével, esetleg rummal hígított lekvár.
Rizskoszorú
Hozzávalók:
- 10 dkg mazsola
- 2 dl brandy
- 1,2 l tej
- 25 dkg rizs
- 1 csomag csokoládés pudingpor
- 15 dkg cukor
- 2 kiskanál zselatin
- 1 dl kakaólikőr
- 1 dl tejszín
a tetejére:
- 2-2 szelet fehér- és étcsokoládé
- reszelt szerecsendió
Elkészítés:
A mazsolára ráöntjük a brandyt, s hagyjuk, hogy az aszalt szőlőszemek kigömbölyödjenek. A zselatint a kakaólikőrben feloldjuk. A tejet felforraljuk, beleszórjuk a rizst, és lassú tűzön, szüntelenül kevergetve addig főzzük, amíg rizs megpuhul. Ekkor beleszórjuk a pudingport, a cukrot, és még egyszer felforraljuk. A tűzről levéve beleöntjük a likőrbe áztatott zselatint, a mazsolát a levével együtt, és szorgalmasan kevergetjük, míg teljesen egyenletesen eloszlik benne minden. Végül a kemény habbá vert tejszínt is beleforgatjuk, és az egészet egy másfél liter űrtartalmú, hideg vízzel kiöblített kuglóf- vagy pudingformába töltjük. Fóliával lefedjük, legalább 5 órára a hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. A formából tálra borítva fehér- és fekete csokoládét, szerecsendiót reszelünk rá, s ha kedvünk úgy tartja, kandírozott virágszirmokkal díszítjük. Szeletekre szelve tálaljuk, s kínáljunk mellé külön tejszínhabot is!
Rizs-smarni szilvaöntettel
- 15 dkg hosszúszemű rizs
- 6 dl tej
- 3 evőkanál cukor
- 5 dkg mazsola
- fél dl rum
- 4 tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg vaj
a szilvaöntethez:
- 1 üveg szilvabefőtt
- 2 evőkanálnyi búzakeményítő
Elkészítés:
A mazsolát rumba áztatjuk. A rizst folyó víz alatt leöblítjük, majd a felforralt tejbe szórjuk. Cukorral ízesítjük, és lassú tűzön, olykor-olykor megkeverve puhára főzzük. Fedő alatt, saját gőzében hagyjuk pihenni. A szilvabefőttet lecsepegtetjük, a szilvákat kimagozzuk. A befőttlevet a fele szilvával és búzakeményítővel felfőzzük, majd habosra turmixoljuk. Hozzáadjuk a többi szilvát. A tojássárgákat, a vaníliás cukrot és a leszűrt mazsolát a rizshez adjuk, azután a fehérjékből vert kemény habot is óvatosan beleforgatjuk. (A visszamaradt mazsolás rummal a szilvaöntetet gazdagíthatjuk). Egy méretes serpenyőben a vajat felforrósítjuk. Belesimítjuk a massza harmadát, aranysárgára sütjük. Lapáttal darabokra vágjuk, átfordítjuk, és rázogatva tovább pirítjuk. Ha körös-körül szép színt kapott, tálra borítjuk és a sütést addig folytatjuk, míg a rizses masszából tart. A meleg szilvaöntettel táljuk, esetleg kínáljunk mellé külön porcukrot. Maradék tejberizsből is elkészíthető, akár meleg reggelinek is!
Fotók: @rozsakunyho Halmos Monika