Hozzávalók
11 db kiflihez:
- 35 dkg finomliszt
- 15 dkg kenyérliszt
- 2,5 dkg élesztő
- kb. 2,5 dl tej
- 1 kk. só
- 1 kk. cukor
- 2,5 dkg puha vaj
A kenéshez:
- 8 dkg olvasztott vaj
A tetejére:
- 10 dkg reszelt sajt
Elkészítés
A kétféle lisztet elkeverjük a sóval. Az élesztőt felfuttatjuk kevés langyos tejben a cukorral. Ha már szép habos, hozzáadjuk a liszthez, és a maradék tejjel bedagasztjuk a tésztát. Rugalmas, könnyű masszát kell készítenünk. Ha összeállt a tészta, hozzáadjuk a puha vajat, és azzal is jól összedolgozzuk. Ha felvette a zsiradékot, és a felülete is kisimult, letakarjuk frissen tartó fóliával, és hagyjuk kelni.
Ha duplájára megkelt, 11 részre osztjuk, és mindegyik tésztadarabot meggömbölyítjük. Ezután letakarva újabb 15 percig pihentetjük. Figyeljünk, hogy gondosan takarjuk le, nehogy kiszáradjon a tészta felülete. Ha megpihentek a gombócok, lisztezett felületen mindegyiket ovális formára kinyújtjuk, majd a rövidebb oldalától kezdve feltekerjük. Közben a tenyerünk segítségével kissé kifelé is megsodorjuk. Kifli formára hajtjuk őket, majd sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. Letakarjuk őket, majd újra duplájára kelesztjük.
A sütőt közben felmelegítjük 210 fokra, légkeverésre, és az aljába beteszünk egy forró vízzel teli edényt, hogy legyen egy kis gőz a sütőtérben.
Ha a kiflik megkeltek, megszórjuk a tetejüket reszelt sajttal, majd betesszük őket a sütőbe. Körülbelül 12-13 perc alatt sülnek szép pirosra. Figyeljünk, hogy ne égessük meg őket, mindenkinek érdemes a saját sütőjén kitapasztalni a pontos sütési időt.
A recept megjelenését a Czelli Malom támogatta.
Ajánljuk még: