Reformkeksz házi mogyorókrémmel

Gasztro

Reformkeksz házi mogyorókrémmel

Tízóraira, uzsonnára, vendégvárónak is kitűnő keksz. Az otthon készült mogyorókrém ízében, állagában egészen más, mint a boltban vásárolt, nagy előnye, hogy tudjuk, mi van benne! Ráadásul megunhatatlanul finom. Dióval vagy mandulával is elkészíthető, és nem csak a kekszre lehet rákenni, jólesik reggelire is.  

Hozzávalók

  • 25 dkg zabliszt
  • 25 dkg Graham liszt
  • 10 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1-1 kiskanál reszelt citromhéj és étcsokoládé
  • 1 kiskanál szódabikarbóna
  • 3 tojás

A töltelékhez:

  • 25 dkg darált mogyoró
  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg méz
  • 5 dkg reszelt csokoládé

Elkészítés

A kétféle lisztet a vajjal eldörzsöljük. Hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, a citromhéjat, a kakaót meg a szódabikarbónát. Beleütjük a tojásokat és lágy tésztává gyúrjuk. (Ha túl keménynek bizonyulna, 1-2 evőkanálnyi tejföllel lazíthatjuk). A tésztát lisztezett deszkán 3-4 mm vastagra nyújtjuk, és 5-6 cm átmérőjű korongokat szúrunk ki belőle. Sütőpapírral borított tepsire sorakoztatjuk és előmelegített sütőben 180 fokon 8-10 perc alatt szép halvány barnára sütjük.

Ha kihűltek a kekszek, kettőt-kettőt csokoládés mogyorókrémmel összetapasztunk. Ehhez a mogyorót finomra daráljuk, majd a többi hozzávalóval simára eldolgozzuk.

Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho

Ajánljuk még:

Házi szaloncukor

A magyar karácsony abban a lényeges dologban különbözik a többi nép ünnepétől, hogy nálunk a fenyőváról nem hiányozhat a fénylő sztaniolba burkolt szaloncukor. Sőt, azt már mindenki pendelyes korában elsajátította, hogy hogyan kell észrevétlenül kibontani, majd üresen szépen visszacsukni a fán csüngő csomagolást.