Rebarbarás tarte

Gasztro

Rebarbarás tarte

Fekete Gergő receptje

Hozzávalók:

Vajas tésztához:

  • 225 g bl 80 liszt
  • 25 g porcukor
  • csipet só
  • 110 g vaj
  • 1 tojás
  • 1 ek hideg víz
  • narancshéj
  • 1 kk narancsvirágvíz

Barnított vajas krém

  • 170 g vaj
  • 200 g barnacukor
  • 2 tojás
  • 1 rúd vanília
  • 30 g liszt
  • 20 g mandulaliszt

Cukorszirup:

  • 5 ek cukor
  • 50 ml víz vagy narancslé
  • narancshéj
  • narancsvirágvíz

  • Az összeállításhoz egy nagy csokor rebarbara

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A lisztet elkeverjük a porcukorral és a sóval, majd összedolgozzuk a hideg vízzel és a tojással. Ízesítjük narancshéjjal és narancsvirágvízzel. Ha a tészta összeállt, becsomagoljuk, majd hűtőbe rakjuk legalább egy órára.

A vajat egy lábasba tesszük és elkezdjük forralni. Először habzani kezd, majd szépen letisztul, és az alján apró kis pörcök keletkeznek. Vigyázzunk, nehogy megégjen, közepes lángon forraljuk addig, míg gyönyörű aranybarna színe nem lesz. Ezután átszűrjük, majd hagyjuk hűlni. A tojást kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a vaníliát, majd a lisztet és a mandulalisztet. Simára elkeverjük, majd lassan hozzácsorgatjuk a kihűlt barnított vajat. Ezután hagyjuk pihenni, hogy a krém kenhető állagúra megkössön.

A cukorsziruphoz felforraljuk a vizet vagy narancslevet a cukorral. Ízesítjük narancshéjjal és narancsvirágvízzel.

A rebarbarát meghámozzuk, majd olyan méretű darabokra vágjuk, mint a sütőformánk.

Ha mindennel elkészültünk, összeállítjuk a süteményt. A tésztát olyan méretűre nyújtjuk ki, mint a sütőforma, de figyeljünk, hogy felérjen az oldalára is. Ezután rásimítjuk a barnított vajas krémet, majd pedig a tetejére sorakoztatjuk a rebarbarát. Rakjunk rá bőven! A vastagabbakat vágjuk ketté, a vékonyabbakat nem muszáj. Végül a rebarbarát vékonyan megkenjük a sziruppal, majd 190 fokra előmelegített sütőbe rakjuk a tarte-ot.

Kb. 40 perc alatt sül készre.

 

Ajánljuk még:

A töltött káposztát többféleképpen is készítheted! 6 receptet hoztunk

A töltött káposzta olyan klasszikus, amelyet sokféle recept szerint tudunk elkészíteni. Mutatjuk a recepteket, így mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelőt: van exkluzív, hagyományos, diétás, és olyan is, ami földhöz vág, pedig vegetáriánus. A savanyú káposztát régen a „magyarok címere” névvel illették, hiszen rengeteg olyan receptünk volt, amelynek ez a fő alapanyaga. Mindenütt közkedvelt, még sincs belőle két egyforma.