Rakottasan, levesnek, kolbásszal – 5 szuper kelbimbós recept

Gasztro

Rakottasan, levesnek, kolbásszal – 5 szuper kelbimbós recept

Bimbós kel, kelbimbó: a zöldségesnél ott szerénykedik, és sokan nem tartják nagyra. Nekem párolva, tejföllel és pirított morzsával a legkedvesebb, de mivel nálunk mindenki szereti, sokféleképpen kerül az asztalra. Íme, néhány kedvenc kelbimbós receptjeinkből!

Kelbimbóleves kolbásszal

Hozzávalók:

  • 2 közepes burgonya
  • 1-2 szál zsenge sárgarépa
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 l húsleves 
  • 25 dkg kelbimbó
  • őrölt bors
  • reszelt szerecsendió
  • 2 evőkanál burgonyapehely
  • 10-15 dkg kolbász
  • 1 csokor petrezselyem
kelbimbo-receptek

 

 A megtisztított burgonyát és a répát apró kockára vágjuk, és a felhevített olajon megfuttatjuk. A húslevest ráöntjük és felforraljuk. Beledobjuk a kelbimbót – amiről előzőleg az elfáradt leveleket, az elfásodott szárrészeket lemetszettük. Sóval, őrölt borssal ízesítjük, egy kevés szerecsendiót belereszelünk és legalább negyed órán át főzzük. Ha a zöldségek már majdnem puhák, beleszórjuk a burgonyapelyhet, és szorgalmasan kevergetjük, nehogy megcsomósodjon. Kolbászkarikákkal gazdagítva, finomra aprított petrezselyemmel megszórva azon melegében tálaljuk.

 

Tovább olvasok

Rakott kelbimbó

Hozzávalók:

  • 60 dkg kelbimbó
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • 2 dkg vaj
  • 1 dl tejföl
  • 2 tojás
  • 10 dkg reszelt, sovány sajt
  • reszelt szerecsendió
kelbimbo-receptek

 

A kelbimbók elfásodott szárrészét levágjuk, az esetleg megsárgult külső leveleket lebontjuk, és forrásban lévő, sós vízben puhára főzzük. Eközben a zsemlemorzsát vajon aranysárgára pirítjuk. A lecsöpögtetett kelbimbót a morzsába keverjük, és az egészet egy tűzálló tálba borítjuk. A tojásokat habosra verjük, hozzáadjuk a tejfölt, belereszeljük szerecsendiót, majd a lereszelt sajtot beleforgatjuk. A masszát a morzsás kelbimbóra simítjuk, az edényt megrázogatjuk, hogy szépen elterüljön, s forró sütőben addig sütjük, míg a tetején a sajt szépen megszínesedik. A sütőből kivéve, kockára vágva máris tálalhatjuk.

Kelbimbós torta

Hozzávalók:

  • 25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 1 tojás
  • 4 evőkanál tej
  • 5 dkg darált dió
  • 12 dkg vaj

A töltelékhez:

  • 75 dkg kelbimbó
  • 4 kisebb vöröshagyma
  • 2 evőkanál olaj
  • 10 dkg ementáli jellegű sajt
  • 1 evőkanál mustár
  • 1,5 dl tejföl
  • 3 tojás
  • őrölt bors
  • 5 dkg dió
kelbimbo-receptek

 

A lisztet az egész tojással, csipetnyi sóval, a darált dióval, a vajjal és kevés tejjel összegyúrjuk, majd fóliába csomagolva legalább fél órán át hűvös helyen pihentetjük. A kelbimbót megtisztítjuk és forrásban lévő sós vízben 10 percig főzzük, azután leszűrjük. A hagymákat tisztítás után cikkekre vágjuk és a felforrósított olajon néhány perc alatt megpirítjuk. A tésztát kb. fél cm vastagra nyújtjuk és kibélelünk vele egy 26 cm átmérőjű, kivajazott tortaformát. Egyenletesen elosztjuk benne a kelbimbót és a hagymadarabokat. A tejfölt a tojásokkal meg a mustárral simára keverjük. Hozzáadjuk a lereszelt sajtot, sóval, őrölt borssal ízesítjük, és a zöldségekre öntjük. Rászórjuk a durvára vágott diót és előmelegített sütőben 200 °C-on kb. 40 percig sütjük. Azon melegében kínáljuk.

Tálban sült kelbimbó

Hozzávalók:

  • 70 dkg kelbimbó
  • őrölt bors
  • 4 kisebb vöröshagyma
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 pár debreceni kolbász
  • 3 dkg vaj
  • 3 dkg liszt
  • 2,5 dl húsleves (lehet leveskockából is)
  • 1 dl tej
  • reszelt szerecsendió
kelbimbo-receptek

 

A kelbimbót megtisztítjuk és forrásban lévő, sós vízben kb. 5 percig főzzük. Ezalatt a vöröshagymát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk, a kolbászt felkarikázzuk. Az olajon megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a kolbászt, a lecsepegtetett kelbimbót és az egészet tűzálló tálba töltjük. A vajat megolvasztjuk, beleszórjuk a lisztet és folyamatosan kevergetve világosra pirítjuk. A húslevessel meg a tejjel felöntjük és felforraljuk. Sóval, őrölt borssal és szerecsendióval ízesítjük és a tálban lévő hagymás-kolbászos kelbimbóra öntjük. Előmelegített sütőben 220 °C-on 15 percig sütjük, ezalatt szépen megpirul a teteje.

Kelbimbós nyárs zöldségevőknek

Hozzávalók:

  • 80 dkg kelbimbó
  • 25 dkg húsmentes fasírtpor
  • a sütéshez: olaj
kelbimbo-receptek

 

A kelbimbókat megtisztítjuk és forrásban lévő, sós vízben 5 perc alatt előfőzzük. A fasírtport – az előírás szerint – vízzel elkeverjük, és rövid ideig pihentetjük. A masszából diónyi gombócokat formálunk és a lecsepegtetett kelbimbókkal váltakozva kis bambuszpálcákra fűzzük őket. A nyársacskákat felforrósított olajba tesszük és minden oldalát addig sütjük, míg szépen megpirul. Tálalás előtt akár reszelt sajttal is megszórhatjuk, vagy sajtmártást kínálhatunk mellé.

Fotók: Halmos Monika @rozsakunyho

Ajánljuk még:

Zöldre van a torta festve – de nem mindegy, hogy mivel!

A zsenge csalánlevél gazdag vitaminforrás, kitűnő főzeléket, levest főzhetünk belőle. Mint ínségétel, a paraszti konyhák régebben ismerték, de újabban a trendi éttermek is felismerték a csalánt, mint a reformkonyha egyik pompás alapanyagát. Aki megszereti, rá fog jönni, hogy a csalánban még ennél is több van! Mint természetes zöldítőt, mint ásványianyag-raktárt, belekomponálhatjuk akár sós- vagy édes süteménybe is.

 

Már követem az oldalt

X