Kelbimbóleves kolbásszal
Hozzávalók:
- 2 közepes burgonya
- 1-2 szál zsenge sárgarépa
- 2 evőkanál olaj
- 1 l húsleves
- 25 dkg kelbimbó
- só
- őrölt bors
- reszelt szerecsendió
- 2 evőkanál burgonyapehely
- 10-15 dkg kolbász
- 1 csokor petrezselyem
A megtisztított burgonyát és a répát apró kockára vágjuk, és a felhevített olajon megfuttatjuk. A húslevest ráöntjük és felforraljuk. Beledobjuk a kelbimbót – amiről előzőleg az elfáradt leveleket, az elfásodott szárrészeket lemetszettük. Sóval, őrölt borssal ízesítjük, egy kevés szerecsendiót belereszelünk és legalább negyed órán át főzzük. Ha a zöldségek már majdnem puhák, beleszórjuk a burgonyapelyhet, és szorgalmasan kevergetjük, nehogy megcsomósodjon. Kolbászkarikákkal gazdagítva, finomra aprított petrezselyemmel megszórva azon melegében tálaljuk.
Rakott kelbimbó
Hozzávalók:
- 60 dkg kelbimbó
- só
- 10 dkg zsemlemorzsa
- 2 dkg vaj
- 1 dl tejföl
- 2 tojás
- 10 dkg reszelt, sovány sajt
- reszelt szerecsendió
A kelbimbók elfásodott szárrészét levágjuk, az esetleg megsárgult külső leveleket lebontjuk, és forrásban lévő, sós vízben puhára főzzük. Eközben a zsemlemorzsát vajon aranysárgára pirítjuk. A lecsöpögtetett kelbimbót a morzsába keverjük, és az egészet egy tűzálló tálba borítjuk. A tojásokat habosra verjük, hozzáadjuk a tejfölt, belereszeljük szerecsendiót, majd a lereszelt sajtot beleforgatjuk. A masszát a morzsás kelbimbóra simítjuk, az edényt megrázogatjuk, hogy szépen elterüljön, s forró sütőben addig sütjük, míg a tetején a sajt szépen megszínesedik. A sütőből kivéve, kockára vágva máris tálalhatjuk.
Kelbimbós torta
Hozzávalók:
- 25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 1 tojás
- só
- 4 evőkanál tej
- 5 dkg darált dió
- 12 dkg vaj
A töltelékhez:
- 75 dkg kelbimbó
- 4 kisebb vöröshagyma
- 2 evőkanál olaj
- 10 dkg ementáli jellegű sajt
- 1 evőkanál mustár
- 1,5 dl tejföl
- 3 tojás
- só
- őrölt bors
- 5 dkg dió
A lisztet az egész tojással, csipetnyi sóval, a darált dióval, a vajjal és kevés tejjel összegyúrjuk, majd fóliába csomagolva legalább fél órán át hűvös helyen pihentetjük. A kelbimbót megtisztítjuk és forrásban lévő sós vízben 10 percig főzzük, azután leszűrjük. A hagymákat tisztítás után cikkekre vágjuk és a felforrósított olajon néhány perc alatt megpirítjuk. A tésztát kb. fél cm vastagra nyújtjuk és kibélelünk vele egy 26 cm átmérőjű, kivajazott tortaformát. Egyenletesen elosztjuk benne a kelbimbót és a hagymadarabokat. A tejfölt a tojásokkal meg a mustárral simára keverjük. Hozzáadjuk a lereszelt sajtot, sóval, őrölt borssal ízesítjük, és a zöldségekre öntjük. Rászórjuk a durvára vágott diót és előmelegített sütőben 200 °C-on kb. 40 percig sütjük. Azon melegében kínáljuk.
Tálban sült kelbimbó
Hozzávalók:
- 70 dkg kelbimbó
- só
- őrölt bors
- 4 kisebb vöröshagyma
- 2 evőkanál olaj
- 2 pár debreceni kolbász
- 3 dkg vaj
- 3 dkg liszt
- 2,5 dl húsleves (lehet leveskockából is)
- 1 dl tej
- reszelt szerecsendió
A kelbimbót megtisztítjuk és forrásban lévő, sós vízben kb. 5 percig főzzük. Ezalatt a vöröshagymát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk, a kolbászt felkarikázzuk. Az olajon megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a kolbászt, a lecsepegtetett kelbimbót és az egészet tűzálló tálba töltjük. A vajat megolvasztjuk, beleszórjuk a lisztet és folyamatosan kevergetve világosra pirítjuk. A húslevessel meg a tejjel felöntjük és felforraljuk. Sóval, őrölt borssal és szerecsendióval ízesítjük és a tálban lévő hagymás-kolbászos kelbimbóra öntjük. Előmelegített sütőben 220 °C-on 15 percig sütjük, ezalatt szépen megpirul a teteje.
Kelbimbós nyárs zöldségevőknek
Hozzávalók:
- 80 dkg kelbimbó
- só
- 25 dkg húsmentes fasírtpor
- a sütéshez: olaj
A kelbimbókat megtisztítjuk és forrásban lévő, sós vízben 5 perc alatt előfőzzük. A fasírtport – az előírás szerint – vízzel elkeverjük, és rövid ideig pihentetjük. A masszából diónyi gombócokat formálunk és a lecsepegtetett kelbimbókkal váltakozva kis bambuszpálcákra fűzzük őket. A nyársacskákat felforrósított olajba tesszük és minden oldalát addig sütjük, míg szépen megpirul. Tálalás előtt akár reszelt sajttal is megszórhatjuk, vagy sajtmártást kínálhatunk mellé.
Fotók: Halmos Monika @rozsakunyho
Ajánljuk még: