Rakott zöldbab

Gasztro

Rakott zöldbab

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 1 kg darált sertésdagadó
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4-5 ek. olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 szem paprika
  • 1 közepes cukkini
  • 1 kg zöldbab
  • 2 szem nagyobb paradicsom
  • 30 dkg köles
  • 2,5 dl tejföl
  • 2,5 dl tejszín
  • frissen őrölt bors

 

Elkészítés 

A friss zöldbabot forrásban lévő sós vízbe rakjuk, és néhány percig blansírozzuk. A paradicsomot felaprítjuk, majd olívaolajon elkezdjük pirítani. Felaprított fokhagymával és sóval ízesítjük. Erre tesszük rá a félig főtt zöldbabot, majd átforraljuk.

A vöröshagymát finomra felvágjuk, majd olívaolajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a felaprított paprikát, majd a darált sertéshúst. Ízesítjük sóval, borssal. A cukkinit lereszeljük, majd a húshoz keverjük. Addig főzzük, míg a hús szaftja el nem fő.

A kölest kétszeres mennyiségű sós vízben kétharmadig megfőzzük.

Ha mindennel elkészültünk, összerakjuk az ételt. A sütőedényt kiolajozzuk, majd belesimítjuk a zöldbab felét. Erre tesszük rá húsos keverék felét, majd a kölest. Ezután jön a maradék hús és a zöldbab. Végül a tejszínt és a tejfölt elkeverjük, pici sót is adunk hozzá, és ezzel locsoljuk meg a rakottas tetejét.

180 fokra előmelegített sütőbe rakjuk, és fél óra alatt szép pirosra sütjük.

Ajánljuk még:

Fahasábos dekoráció – az egyszerűségből áradó melegség

Tél vége felé már ott lebeg a levegőben a tavasz ígérete – a kínaiak szerint a nyár a téli napfordulóval kezdődik, hiszen ekkortól már egyre hosszabbak lesznek a nappalok. Napról napra több a madárdal, simogatóbb a napsütés, és mindig nagyobb vágyat érzek, hogy az örökzöldes és mohás dekorációkat felváltsák a tavaszi virágosok. Íme, néhány ötlet ahhoz, hogyan használhatjuk fel a fadarabokat, hasábokat az egyszerű lakásdíszekhez!