Hozzávalók
- 4 közepes padlizsán
- 7-8 szelet bacon
- 10 dkg reszelt sajt
- 3 ek olívaolaj
- só
A besamelmártáshoz:
- 2 dkg vaj
- 1 ek liszt
- 3 dl zsíros tej
- 1 dl zsíros tejszín
- só
- bors
- szerecsendió
Elkészítés
A padlizsánt meghámozzuk, félujjnyi vastag karikákra vágjuk, majd a szeletek mindkét oldalát jól megsózzuk. Addig hagyjuk állni a sóban a padlizsánkorongokat, amíg "megizzadnak". Ekkor letörölgetjük róluk a levet, majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és egy kis olívaolajjal meglocsoljuk őket. 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és pirulásig elősütjük.
Amíg a padlizsán sül, előkészítjük a besamelmártást. A vajat megolvasztjuk, majd a lisztet rózsaszínre pirítjuk rajta. Hozzáadjuk a tejet és a tejszínt. Közben folyamatosan kevergetjük egy kézi habverővel, hogy ne legyen csomós a mártás. Ízesítjük sóval, borssal, és reszelünk bele kevés szerecsendiót is. Sűrűre, krémesre beforraljuk, majd lehúzzuk a tűzről.
A baconszeleteket egy közepesen forró serpenyőben megpirítjuk, a parmezánt lereszeljük. Az elősütött padlizsánt kivesszük a sütőből, de a sütőt nem kapcsoljuk ki. Összeállítjuk a rakott padlizsánt egy tűzálló edényben: a pirított baconre kerül egy sor elősütött padlizsánkarika, majd ezt megszórjuk a reszelt sajttal, és felöntjük a forró besamelmártással. Megszórjuk újabb réteg sajttal, és erre ismét jöhet a bacon. Amikor elkészültünk a rétegezéssel, a rakott padlizsánt betesszük a sütőbe, és 190 fokon fél óra alatt készre sütjük.
Ezt a receptet Borbás Marcsi így készítette el:
Ajánljuk még: