Rakott kelbimbó

Gasztro

Rakott kelbimbó

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • 15 dkg sonka
  • Bármilyen maradék zöldség, ami van otthon, pl. 
  • 1 szál póréhagyma
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 cukkini
  • 1 szem kápia paprika
  • 35 dkg kelbimbó
  • 1 csokor petrezselyem
  • 15 dkg sajt
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 kk szerecsendió
  • 2 dkg vaj
  • 1 ek liszt
  • 3-4 dl tejszín
Tovább olvasok

A póréhagymát felkarikázzuk, a sárgarépát és a cukkinit lereszeljük. Ezután egy kevés olívaolajon ledinszteljük őket. Enyhén sózzuk, hogy az összes zöldség kiadja a levét. Adunk hozzá apróra vágott fokhagymát és friss petrezselymet. Ezután készítünk egy sonkás besamelmártást. A vajat felolvasztjuk, majd belerakjuk a csíkokra vágott sonkát. Megszórjuk egy kanál liszttel, rövid ideig pirítjuk, majd felöntjük a tejszínnel. Ízesítjük szerecsendióval, borssal, sóval, és sűrűre beforraljuk.

Egy kisebb tepsit kivajazunk, és az aljára terítjük a kelbimbó felét. Egy kevés olívaolajjal is meglocsoljuk. Ha a mártás elkészült, kb. az egyharmad részét ráöntjük az előzőleg megdinsztelt zöldségekre. Elkeverjük, majd ezt a zöldséges keveréket a kelbimbóra öntjük. Ezután rárakjuk a többi kelbimbót. A maradék besamelmártásba sajtot reszelünk és egyenletesen elosztva ráöntjük az étel tetejére. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 50 percig sütjük.

Ajánljuk még:

„Az én boromban nincs más, mint a szőlőfürt nedve” – magyar borhamisítási kalandok

Jókai is ismerhette a Szőlőből is lehet bort készíteni csattanójú közismert kaján viccet, melynek ha sorai mögé nézünk, igazolódni látszik, hogy a viccnek fele sem volt tréfa. Az élelmiszerhamisítás történetében külön fejezet illeti a borhamisítást, ugyanis ez az egyik legkreatívabb területe az élelmiszerek módosításának. Célja nyilván a bor szaporítása volt, és ez ma sincs másképpen.