Hozzávalók:
- 15 dkg sonka
- Bármilyen maradék zöldség, ami van otthon, pl.
- 1 szál póréhagyma
- 2 szál sárgarépa
- 1 cukkini
- 1 szem kápia paprika
- 35 dkg kelbimbó
- 1 csokor petrezselyem
- 15 dkg sajt
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 kk szerecsendió
- 2 dkg vaj
- 1 ek liszt
- 3-4 dl tejszín
A póréhagymát felkarikázzuk, a sárgarépát és a cukkinit lereszeljük. Ezután egy kevés olívaolajon ledinszteljük őket. Enyhén sózzuk, hogy az összes zöldség kiadja a levét. Adunk hozzá apróra vágott fokhagymát és friss petrezselymet. Ezután készítünk egy sonkás besamelmártást. A vajat felolvasztjuk, majd belerakjuk a csíkokra vágott sonkát. Megszórjuk egy kanál liszttel, rövid ideig pirítjuk, majd felöntjük a tejszínnel. Ízesítjük szerecsendióval, borssal, sóval, és sűrűre beforraljuk.
Egy kisebb tepsit kivajazunk, és az aljára terítjük a kelbimbó felét. Egy kevés olívaolajjal is meglocsoljuk. Ha a mártás elkészült, kb. az egyharmad részét ráöntjük az előzőleg megdinsztelt zöldségekre. Elkeverjük, majd ezt a zöldséges keveréket a kelbimbóra öntjük. Ezután rárakjuk a többi kelbimbót. A maradék besamelmártásba sajtot reszelünk és egyenletesen elosztva ráöntjük az étel tetejére. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 50 percig sütjük.
Ajánljuk még: