Hozzávalók:
A tésztához:
- 25 dkg liszt
- 12 dkg vaj
- 2 tojássárgája
- 6 dkg porcukor
- 10 dkg tejföl
- csipetnyi só
- 1 csapott kávéskanál sütőpor
A töltelékhez:
- 50 dkg rögös túró
- 15 dkg cukor
- 3 tojássárgája
- 20 dkg tejföl
- 2 zsemle
- 5 dkg darált keksz
- 4 dkg mazsola
- 2 tojásfehérje
- 1 citrom reszelt héja
A tetejére:
- 3 tojásfehérje
- 14 dkg cukor
- 10 dkg baracklekvár
Elkészítés:
Először a tésztát készítjük el. A lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a tejfölt, a cukrot, a sót és a sütőport is. Gyors mozdulatokkal az egészet összegyúrjuk, majd a hűtőbe tesszük fél órára pihenni. Ha a tészta lehűlt, óvatosan kinyújtjuk, majd egy közepes méretű tepsibe vagy tortaformába tesszük. Jól megszurkáljuk, hogy ne duzzadjon fel, és 180 °C-on 10 percig sütjük.
Közben elkészítjük a tölteléket. A túrót összetörjük egy villa segítségével, majd hozzákeverjük a cukrot, a tojások sárgáját, a tejfölt és a darált kekszet. A mazsolát megmossuk, lecsepegtetjük, majd ezt is a túróhoz keverjük a reszelt citromhéjjal együtt. A zsemlékről egy éles kés segítségével „lehámozzuk” a külső, sült réteget, a belső fehér részét pedig apró kockákra vágva a túróhoz keverjük. A tojások fehérjéből kemény habot verünk, majd óvatosan a keverékhez forgatjuk.
Ha a tésztát kivettük a sütőből, hagyjuk egy kicsit hűlni, majd a tetejére terítjük a túrós krémet. Ezzel együtt sütjük tovább még 30 percig.
Közben három tojásfehérjét kikeverünk 14 dkg cukorral, így fényes és krémes habot kapunk. Ezt egy habzsákba töltjük, és rácsot készítünk belőle a kisült lepény tetejére. Újra betesszük a sütőbe, és 100-110 °C-on 20 percig szárítjuk. Ha a hab pirulni kezd, elzárjuk a sütőt. Ha gyengébben süt a sütőnk, akkor 130-140 fokra is betehetjük, de akkor nagyon figyeljünk, nehogy megégjen a hab. Ezután kivesszük a süteményt a sütőből, és ha meghűlt, megtöltjük a rácsokat egy-egy kanál aranysárga, házi baracklekvárral.
Kerekes Sanyi tippje: Ha a fehérjehabból készített rácsot sütés előtt megszórjuk vékonyan porcukorral, akkor sokkal szebb lesz a megsült hab mintázata.
Ajánljuk még: