Rákóczi túrós lepény

Gasztro

Rákóczi túrós lepény

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók: 

A tésztához:

Tovább olvasok
  • 25 dkg liszt
  • 12 dkg vaj
  • 2 tojássárgája
  • 6 dkg porcukor
  • 10 dkg tejföl
  • csipetnyi só
  • 1 csapott kávéskanál sütőpor

A töltelékhez:

  • 50 dkg rögös túró
  • 15 dkg cukor
  • 3 tojássárgája
  • 20 dkg tejföl
  • 2 zsemle
  • 5 dkg darált keksz
  • 4 dkg mazsola
  • 2 tojásfehérje
  • 1 citrom reszelt héja

A tetejére:

  • 3 tojásfehérje
  • 14 dkg cukor
  • 10 dkg baracklekvár

Elkészítés:

Először a tésztát készítjük el. A lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a tejfölt, a cukrot, a sót és a sütőport is. Gyors mozdulatokkal az egészet összegyúrjuk, majd a hűtőbe tesszük fél órára pihenni. Ha a tészta lehűlt, óvatosan kinyújtjuk, majd egy közepes méretű tepsibe vagy tortaformába tesszük. Jól megszurkáljuk, hogy ne duzzadjon fel, és 180 °C-on 10 percig sütjük.

Közben elkészítjük a tölteléket. A túrót összetörjük egy villa segítségével, majd hozzákeverjük a cukrot, a tojások sárgáját, a tejfölt és a darált kekszet. A mazsolát megmossuk, lecsepegtetjük, majd ezt is a túróhoz keverjük a reszelt citromhéjjal együtt. A zsemlékről egy éles kés segítségével „lehámozzuk” a külső, sült réteget, a belső fehér részét pedig apró kockákra vágva a túróhoz keverjük. A tojások fehérjéből kemény habot verünk, majd óvatosan a keverékhez forgatjuk.

Ha a tésztát kivettük a sütőből, hagyjuk egy kicsit hűlni, majd a tetejére terítjük a túrós krémet. Ezzel együtt sütjük tovább még 30 percig.

Közben három tojásfehérjét kikeverünk 14 dkg cukorral, így fényes és krémes habot kapunk. Ezt egy habzsákba töltjük, és rácsot készítünk belőle a kisült lepény tetejére. Újra betesszük a sütőbe, és 100-110 °C-on 20 percig szárítjuk. Ha a hab pirulni kezd, elzárjuk a sütőt. Ha gyengébben süt a sütőnk, akkor 130-140 fokra is betehetjük, de akkor nagyon figyeljünk, nehogy megégjen a hab. Ezután kivesszük a süteményt a sütőből, és ha meghűlt, megtöltjük a rácsokat egy-egy kanál aranysárga, házi baracklekvárral.

Kerekes Sanyi tippje: Ha a fehérjehabból készített rácsot sütés előtt megszórjuk vékonyan porcukorral, akkor sokkal szebb lesz a megsült hab mintázata.