Poharas tejberizs

Gasztro

Poharas tejberizs

Gyors és látványos desszert, amit a család minden tagja értékelni fog!

Hozzávalók:

  • 1 bögre rizs
  • 10 dkg vaj
  • 7,5 dl tej
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliáscukor
  • lekvár vagy friss gyümölcs

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A tejberizshez elsőként egy apró lyukú szitán alaposan mossuk át a rizst, majd öntsük egy közepes lábosba. Adjunk hozzá annyi vizet, ami pont ellepi, és alacsony hőmérsékleten kezdjük el főzni.

Mikor elfőtt a víz, adjuk hozzá a vajat, ettől sokkal krémesebb lesz az eredmény. A vaj felolvadása után öntsünk a lábasba 7,5 dl tejet, és azzal főzzük puhára a rizst. Akkor jó, ha szétfőnek a rizsszemek annyira, hogy ne folyjon a tej, jó krémes legyen az eredmény. Keverjünk bele cukrot és vaníliáscukrot. Ízlés szerint kerülhet bele fahéj, szerecsendió, kardamom is. Mikor elkészült a tejberizs, rakjuk félre, hogy kihűljön.

Ha kihűlt, kezdődhet a rétegezés: a pohár aljára kerüljön a rizsből, rá friss gyümölcsök vagy lekvár, és ugyanígy folytassuk a sort. Felülre lekváros, gyümölcsös réteg kerüljön.

A recept így készül:

Ajánljuk még:

Nincsen diós mákos nélkül! – Bejglitörténelem az ünnepekre

Ahány ház, annyi recept. Ahány íz, annyi történet. Ahány karácsony, annyi bejgli. De honnan ered a sztársütemény? Minek köszönheti népszerűségét? A bejgli még a karácsonyi kalácsot is lesöpörte az első helyről, mai napig őrzi királyi pozícióját az ünnepi desszertek között.