Hozzávalók:
- 1 bögre rizs
- 10 dkg vaj
- 7,5 dl tej
- 10 dkg kristálycukor
- 1 csomag vaníliáscukor
- lekvár vagy friss gyümölcs
Elkészítés:
A tejberizshez elsőként egy apró lyukú szitán alaposan mossuk át a rizst, majd öntsük egy közepes lábosba. Adjunk hozzá annyi vizet, ami pont ellepi, és alacsony hőmérsékleten kezdjük el főzni.
Mikor elfőtt a víz, adjuk hozzá a vajat, ettől sokkal krémesebb lesz az eredmény. A vaj felolvadása után öntsünk a lábasba 7,5 dl tejet, és azzal főzzük puhára a rizst. Akkor jó, ha szétfőnek a rizsszemek annyira, hogy ne folyjon a tej, jó krémes legyen az eredmény. Keverjünk bele cukrot és vaníliáscukrot. Ízlés szerint kerülhet bele fahéj, szerecsendió, kardamom is. Mikor elkészült a tejberizs, rakjuk félre, hogy kihűljön.
Ha kihűlt, kezdődhet a rétegezés: a pohár aljára kerüljön a rizsből, rá friss gyümölcsök vagy lekvár, és ugyanígy folytassuk a sort. Felülre lekváros, gyümölcsös réteg kerüljön.
A recept így készül:
Ajánljuk még: