Pikáns grillcsirke

Gasztro

Pikáns grillcsirke

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • 1 egész csirke (kb. 1,5 kg)
  • 1 dl olívaolaj
  • 1 chilipaprika (ízlés szerint)
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 2 cm friss gyömbér
  • 1 ek fűszerpaprika
  • 2 citrom héja és leve
  • ​1 ek méz
  • 2 tk só
  • 1 tk őrölt bors

 

Tovább olvasok

Elkészítés: 

A csirkét alaposan megtisztítjuk, majd magunk elé fektetjük úgy, hogy a melle legyen alul. Egy éles késsel vagy konyhai ollóval kivágjuk a gerincét, majd szétnyitjuk. Megfordítjuk, és a mellénél kissé lenyomjuk. Ezután alaposan besózzuk.

Az olajat a fokhagymával, a citromok levével és héjával, valamint a többi ízesítővel együtt krémesre turmixoljuk. Ezután az öntet egy részét félretehetjük a tálaláshoz. A nagyobb adaggal alaposan kenjük be a csirkét, a bőre alá is juttathatunk belőle a mellénél és a combjánál.

pikans-grillcsirke-recept-borbas-marcsi

 

Ezután tegyük hűtőbe legalább három órára, hogy az ízek jól átjárják a húst. Sütés előtt minimum egy órával vegyük ki szobahőmérsékletre. Fűtsük fel a grillt 180-200 fokra. Követlenül azelőtt, hogy a csirkét a rácsra helyeznénk, húzzuk a parazsat a grill egyik felébe, és a másik felére tegyük rá a csirkét bőrrel felfelé. Erre azért van szükség, hogy ne égjen meg a hús.

50-60 percig hagyjuk a csirkét a grillen. Ezután ellenőrizzük, hogy megsült-e, majd fordítsuk meg, és tegyük át a forró oldalra. 15 perc alatt szépen megpirul. Végül vegyük ki a grillsütőből, és tíz percet pihentessük, mielőtt felvágjuk. Friss salátával tálaljuk.

A megjelenést a METRO Nagykereskedelem támogatta.

Ajánljuk még:

Erdésztokány friss füvekkel

Tavasz derekán az erdő és a rét olyan zöldben ring, amit talán a legnagyobb festők sem tudnak visszaadni vásznukon. Ezeket a zöld ízeket megkóstolhatjuk, levesbe vagy főzelékbe szelídíthetjük – persze, csak azután, ha meggyőződtünk róla, hogy ehetőek. Ezt a füves tokányt egy kedves erdész barátunk készítette nekünk először, az erdő rejtekén. Csodájára jártunk, mi minden került bele a kosarából! A sok-sok zöld „miskulancia” mennyei mártássá változott benne, mire a hús megpuhult, a juhtúró és a tojás bársonyossá simította, a tejföl csöppet savanyított rajta – ízében ott volt a tavaszi madárdal, a kikelet jókedve, az erdő zúgása fenségesen.

 

Már követem az oldalt

X