Hozzávalók:
- 1 egész csirke (kb. 1,5 kg)
- 1 dl olívaolaj
- 1 chilipaprika (ízlés szerint)
- 6 gerezd fokhagyma
- 2 cm friss gyömbér
- 1 ek fűszerpaprika
- 2 citrom héja és leve
- 1 ek méz
- 2 tk só
- 1 tk őrölt bors
Elkészítés:
A csirkét alaposan megtisztítjuk, majd magunk elé fektetjük úgy, hogy a melle legyen alul. Egy éles késsel vagy konyhai ollóval kivágjuk a gerincét, majd szétnyitjuk. Megfordítjuk, és a mellénél kissé lenyomjuk. Ezután alaposan besózzuk.
Az olajat a fokhagymával, a citromok levével és héjával, valamint a többi ízesítővel együtt krémesre turmixoljuk. Ezután az öntet egy részét félretehetjük a tálaláshoz. A nagyobb adaggal alaposan kenjük be a csirkét, a bőre alá is juttathatunk belőle a mellénél és a combjánál.
Ezután tegyük hűtőbe legalább három órára, hogy az ízek jól átjárják a húst. Sütés előtt minimum egy órával vegyük ki szobahőmérsékletre. Fűtsük fel a grillt 180-200 fokra. Követlenül azelőtt, hogy a csirkét a rácsra helyeznénk, húzzuk a parazsat a grill egyik felébe, és a másik felére tegyük rá a csirkét bőrrel felfelé. Erre azért van szükség, hogy ne égjen meg a hús.
50-60 percig hagyjuk a csirkét a grillen. Ezután ellenőrizzük, hogy megsült-e, majd fordítsuk meg, és tegyük át a forró oldalra. 15 perc alatt szépen megpirul. Végül vegyük ki a grillsütőből, és tíz percet pihentessük, mielőtt felvágjuk. Friss salátával tálaljuk.
A megjelenést a METRO Nagykereskedelem támogatta.