Őszi grillparti

Gasztro

Őszi grillparti

Ha hűvösebbek az esték, akkor is kellemes a tűz köré gyűlni, a kert őszi kincseiből a szabadban sütni, főzni. Sőt, a forró nyár után lehet, hogy most fog igazán jól esni az izzó parázs látványa.

Zsályás zöldségnyárs

Hozzávalók

  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 húsos zöldpaprika
  • 1 kisebb, zsenge cukkini
  • 2 sárgarépa
  • 20 dkg laskagomba
  • 1 csokor zsályalevél
  • 0,5 dl olaj
  • evőkanál grillfűszer

Zsályás zöldségnyárs – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Elkészítés

A zöldségféléket megtisztítjuk, és falatnyi darabkákra vágjuk: a hagymákat negyedeljük, a cukkinit és a répát nem túl vékonyan felkarikázzuk, a zöldpaprikát cikkekre szeljük.  Zsályalevelekkel váltakozva szép színesen kis bambuszpálcákra húzzuk őket. Megsózzuk, majd a grill-fűszerrel elkevert olajjal megkenjük és fél órán át érleljük. Ezalatt néhányszor megforgatjuk és az alatta összegyűlő olajos levet újból rácsorgatjuk. Végül faszénparázs felett (esetleg grillsütőben) megsütjük.

Cukkinis lilahagymás tócsni

Hozzávalók

  • 20 dkg burgonya
  • 40 dkg zsenge cukkini
  • 2 közepes lilahagyma
  • őrölt bors
  • 1 tojás
  • 3-4 evőkanál liszt

A sütéshez: olaj

Cukkinis lilahagymás tócsni – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Elkészítés

A meghámozott burgonyát a cukkinivel együtt nagy lyukú reszelőn lereszeljük.2. Hozzáadjuk a felaprított lilahagymát, megsózzuk, borsozzuk. A tojással és annyi liszttel dolgozzuk össze, hogy szépen összeálljon. Az olajat egy serpenyőben felforrósítjuk, és a masszából evőkanállal kis korongokat kanalazunk bele. A tócsnik tetejét elsimítjuk, és mindkét oldalát aranysárgára sütjük. Az olajból kiemelve lecsöpögtetjük, és azon forró kínáljuk.

Fokhagymás padlizsán gombás töltelékkel

Hozzávalók

  • 4 padlizsán
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • fél dl olaj
  • őrölt bors
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 25 dkg csiperkegomba
  • 1 nagy csokor petrezselyem
  • 15-20 dkg edami sajt

Fokhagymás padlizsán gombás töltelékkel – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Elkészítés

A padlizsánt félbehasítjuk, a közepét kikaparjuk. Húsát apróra vagdaljuk, és félretesszük. A zúzott fokhagymát az olaj felével elkeverjük, sózzuk, borsozzuk, majd a padlizsánok üregét kikenjük vele. A maradék olajon a fölaprított hagymát megfonnyasztjuk, a megmosott és felszeletelt gombát, valamint a padlizsánkockákat hozzáadjuk. Sóval, borssal ízesítjük, majd addig pároljuk, míg a levét elfövi. Megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel és a padlizsánok üregébe töltjük. Reszelt sajttal meghintjük és grillrácson vagy kemencébe téve 15-20 perc alatt megsütjük.

Rózsaborsos ringlókompót

Hozzávalók

  • 1 kg  nagyobb, magvaváló ringlószilva
  • 1 citrom
  • 1 evőkanál rózsabors
  • 12 dkg cukor

Rózsaborsos ringlókompót – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Elkészítés

A ringlókat negyedeljük, kimagozzuk, és annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi. Beletesszük a cukrot, a karikára vágott citromot, a rózsaborsot és lefedve a forrástól számított 2 percig főzzük. Lefedve hagyjuk kihűlni.

Nyitókép: 123RF

Ajánljuk még:

Nálatok kié a csirkeláb? Avagy a csirke legyen egész, a család pedig boldog!

Ahogyan öregszem, egyre inkább hiszek abban, hogy szükségünk van olyan rituálékra és megszokásokra, amik csak a mi családunkra jellemzők. Így aztán számomra természetes, hogy az anyám vasárnapi asztalát körüllengő szokásjogi rendszerben a mai napig mindenki számára egyértelmű, kit melyik húsdarab illet a csirkepörköltes lábosból…