Zsályás zöldségnyárs
Hozzávalók
- 2 fej vöröshagyma
- 2 húsos zöldpaprika
- 1 kisebb, zsenge cukkini
- 2 sárgarépa
- 20 dkg laskagomba
- 1 csokor zsályalevél
- 0,5 dl olaj
- evőkanál grillfűszer
- só
Zsályás zöldségnyárs – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
A zöldségféléket megtisztítjuk, és falatnyi darabkákra vágjuk: a hagymákat negyedeljük, a cukkinit és a répát nem túl vékonyan felkarikázzuk, a zöldpaprikát cikkekre szeljük. Zsályalevelekkel váltakozva szép színesen kis bambuszpálcákra húzzuk őket. Megsózzuk, majd a grill-fűszerrel elkevert olajjal megkenjük és fél órán át érleljük. Ezalatt néhányszor megforgatjuk és az alatta összegyűlő olajos levet újból rácsorgatjuk. Végül faszénparázs felett (esetleg grillsütőben) megsütjük.
Cukkinis lilahagymás tócsni
Hozzávalók
- 20 dkg burgonya
- 40 dkg zsenge cukkini
- 2 közepes lilahagyma
- só
- őrölt bors
- 1 tojás
- 3-4 evőkanál liszt
A sütéshez: olaj
Cukkinis lilahagymás tócsni – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
A meghámozott burgonyát a cukkinivel együtt nagy lyukú reszelőn lereszeljük.2. Hozzáadjuk a felaprított lilahagymát, megsózzuk, borsozzuk. A tojással és annyi liszttel dolgozzuk össze, hogy szépen összeálljon. Az olajat egy serpenyőben felforrósítjuk, és a masszából evőkanállal kis korongokat kanalazunk bele. A tócsnik tetejét elsimítjuk, és mindkét oldalát aranysárgára sütjük. Az olajból kiemelve lecsöpögtetjük, és azon forró kínáljuk.
Fokhagymás padlizsán gombás töltelékkel
Hozzávalók
- 4 padlizsán
- 5-6 gerezd fokhagyma
- fél dl olaj
- só
- őrölt bors
- 1 közepes vöröshagyma
- 25 dkg csiperkegomba
- 1 nagy csokor petrezselyem
- 15-20 dkg edami sajt
Fokhagymás padlizsán gombás töltelékkel – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
A padlizsánt félbehasítjuk, a közepét kikaparjuk. Húsát apróra vagdaljuk, és félretesszük. A zúzott fokhagymát az olaj felével elkeverjük, sózzuk, borsozzuk, majd a padlizsánok üregét kikenjük vele. A maradék olajon a fölaprított hagymát megfonnyasztjuk, a megmosott és felszeletelt gombát, valamint a padlizsánkockákat hozzáadjuk. Sóval, borssal ízesítjük, majd addig pároljuk, míg a levét elfövi. Megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel és a padlizsánok üregébe töltjük. Reszelt sajttal meghintjük és grillrácson vagy kemencébe téve 15-20 perc alatt megsütjük.
Rózsaborsos ringlókompót
Hozzávalók
- 1 kg nagyobb, magvaváló ringlószilva
- 1 citrom
- 1 evőkanál rózsabors
- 12 dkg cukor
Rózsaborsos ringlókompót – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
A ringlókat negyedeljük, kimagozzuk, és annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi. Beletesszük a cukrot, a karikára vágott citromot, a rózsaborsot és lefedve a forrástól számított 2 percig főzzük. Lefedve hagyjuk kihűlni.
Nyitókép: 123RF
Ajánljuk még: